Thursday, March 7, 2013

Optimismul şi colesterolul: oamenii de ştiinţă au descoperit între ele o legătură neaşteptată



Oamenii de vârstă mijlocie care înclină să vadă partea bună a lucrurilor au mai puţine probleme cu colesterolul, arată un studiu recent; mai exact, ei au niveluri mai ridicate de colesterol “bun”, despre care se crede că protejează organismuil împotriva bolilor cardiovasculare.


Aceste persoane au, de asemenea, niveluri mai scăzute de trigliceride, molecule de substanţe lipidice (grăsimi) care provoacă pierderea elasticităţii pereţilor vasculari.
Studiul a fost realizat de specialiştii de la Facultatea de Sănătate Publică a Universităţii Harvard şi a scos la iveală o serie de corelaţii interesante între firea unei persoane şi profilul său lipidic, adică nivelul de grăsimi de diferite tipuri din sânge. Profilul lipidic, ce include, printre altele, nivelul de colesterol total, de HDL (sau colesterol “bun”), LDL (colesterol “rău”) şi trigliceride, este un indicator al riscului de boli cardiovasculare.
Specialiştii au analizat date provenite din studiul Midlife in the United States, care a inclus interviuri telefonice şi analize de laborator ale unui număr de 990 participanţi, cu vârste de 40-70 ani.
Pe baza interviurilor, nivelul de optimism al participanţilor a fost măsurat pe o scală de la 6 la 30, în funcţie de măsura în care erau de acord cu afirmaţii de tipul “în vremuri nesigure, în general mă aştept ca lucrurile să meargă bine.”
Rezultatele au arătat că persoanele cu un nivel ridicat de optimism aveau niveluri mai ridicate de HDL, forma “bună” a colesterolului, despre care se crede că ar avea un efect protector împotriva maladiilor cardiovasculare. Pentru fiecare creştere de 5 puncte pe scala de măsurare a optimismului, se înregistra o creştere a nivelului de HDL de 1 miligram/decilitru, ceea ce corespundea unei reduceri cu 3% a riscului de îmbolnăvire cardiovasculară.
Pentru comparaţie, exerciţiile fizice regulate pot reduce acest risc cu 6%.
În schimb, nu s-a descoperit nicio corelaţie între nivelul de optimism şi nivelul colesterolului total şi nici între optimism şi nivelul de LDL (colestrol “rău”).
O parte a rezultatelor s-ar putea explica prin faptul că persoanele cu o fire fericită, optimistă, au tendinţa de a avea o greutate corporală mai sănătoasă şi o dietă mai echilibrată.
Cercetări anterioare ale aceloraşi specialişti arătaseră că există o legătură între optimism şi un risc mai scăzut al atacurilor de inimă, aşa că, în acest nou studiu, autorii au dorit să afle dacă există o legătură independentă între optmism/pesimism şi colesterol, despre care se ştie că influenţează riscul producerii atacurilor de inimă.
Alte cercetări arătaseră că riscul apariţiei atacului de cord şi al atacului vascular cerebral este mai mare la persoanele deprimate.
Conducătorul studiului, Julia Boehm, afirmă că rezultatele se adaugă unui şir de dovezi care arată că sănătatatea noastră fizică şi cea psihologică se întrepătrund şi că o viziune optimistă asupra lumii poate avea efecte neîndoielnice asupra sănătăţii.


No comments:

Post a Comment