Pe Pământ, viaţa va mai exista aproximativ 2,8 miliarde de ani, înainte ca Soarele să se transforme într-un gigant roşu şi să moară. Totuşi, înainte de acest eveniment, cu aproape un miliard de ani, singurele organisme în viaţă vor fi cele unicelulare care vor locui în bazine izolate de apă caldă şi sărată.
În ciuda acestui scenariu sumbru, există totuşi şi o veste bună. Modelul computerizat care a prezis acest eveniment, arată şi că, în viitor, oferta planetelor care gravitează în jurul altor stele şi care vor putea susţine viaţă, va fi mai variată decât în prezent. Concluziile au reieşit în urma unor analize computerizate realizate de oamenii de ştiinţă din Marea Britanie pe baza informaţiilor pe care le avem despre evoluţia Soarelui, a Terrei şi a întregului Univers.
Mai mult, Jack O'Malley-James de la Universitatea St. Andrews şi colegii săi au analizat şi posibilitatea ca viaţa să se poată dezvolta în habitate extreme. Pentru că stelele asemănătoare Soarelui pot fi foarte diferite între ele, oamenii de ştiinţă au încercat să explice cum ar putea supravieţui viaţa în apropierea acestor corpuri.
Cercetarea a demonstrat că odată cu îmbătrânirea Soarelui, viaţa complexă dispare. Pe măsură ce temperaturile cresc, plantele, mamiferele, peştii şi în cele din urmă nevertebratele dispar. Oceanele se vor evapora şi doar mici suprafeţe din peşteri sau zone muntoase înalte vor fie acoperite de apă foarte sărată. Aşa se face că, aici se vor adăposti microbi, singurele organisme care vor putea supravieţui în astfel de condiţii şi deci care vor stăpâni Pământul în ultimii săi ani ce vor mai susţine viaţă.
Pe baza aceluiaşi model de calcul, oamenii de ştiinţă au observat că pe orice altă planetă capabilă să susţină viaţa, în primele 3 miliarde de ani, singurele organisme existente ar fi cele unicelulare, urmând ca formele de viaţă complexe să se dezvolte treptat, având o existenţă mult mai scurtă.
No comments:
Post a Comment