Vârsta medie la care începem să experimentăm pierderi de memorie este 57, dar specialiştii susţin că ele pot apărea chiar şi la 30 de ani.
Într-un sondaj online, 11% dintre respondenţi au declarat că au început să experimenteze pierderi minore de memorie, deşi se aflau în al patrulea deceniu din viaţă. Mai mult, din acelaşi sondaj, 6% dintre participanţii care au declarat că suferă de pierderi de memorie aveau între 30 şi 40 de ani.
De asemenea, sondajul a scos la iveală faptul că mulţi dintre subiecţii care aveau peste 50 de ani se temeau de aceste pierderi de memorie pentru că unele dintre ele se dovediseră a fi jenante. De exemplu, unii dintre participanţi au plecat de acasă uitând să îşi pună şosete, altora li s-a întâmplat să îşi uite, pentru moment, propriul nume atunci când trebuiau să se prezinte sau să nu îşi amintească unele cuvinte comune. În topul listei cu cele mai uitate lucruri s-au aflat numele interlocutorilor, urmate de ochelarii de vedere.
Chiar dacă unele dintre aceste situaţii pot părea hilare sau neimportante, cercetarea arată că 31% din persoanele intervievate sunt îngrijorate, în prezent, de pierderea memoriei, în timp ce alte 31 de procente se tem că pierderea de memorie ar putea deveni o problemă mai târziu în viaţa lor. Potrivit cercetării 92% din participanţii la studiu, cu vârste pete 50 de ani, încearcă să îşi menţină memoria activă.
„Memoria bună e ceva ce se formează, nu ceva ce deţinem în mod automat. Creierul este un muşchi care se schimbă în funcţie de cât de mult exersăm. Toată lumea îşi poate antrena memoria”, a explicat Jonathan Hancock, specialist în predarea unor cursuri online pentru antrenarea memoriei.
No comments:
Post a Comment