Saturday, November 3, 2012

Capela Sixtină este ameninţată: valurile de turişti distrug picturile


Tavanul capelei, pictat de Michelangelo, magnifică operă de artă care tocmai a împlinit 500 de ani, a fost restaurat cu migală, în anii 1990, în cadrul unui proiect care a durat nu mai puţin de 14 ani. Dar specialiştii se tem că lucrările de restaurare vor trebui reluate în curând: cei 5 milioane de vizitatori care se perindă anual prin capelă au un impact dur asupra frescelor.


Praful, umiditatea generată de transpiraţie, aburul şi dioxidul de carbon provenite din respiraţie nu numai că produc disconfort vizitatorilor, dar afectează grav şi picturile care împodobesc tavanul şi pereţii capelei.
Antonio Paolucci, director al Muzeelor Vaticanului, a declarat că este posibil să se recurgă la limitarea accesului turiştilor, dacă alte măsuri nu se vor dovedi eficiente.
O companie specializată a fost angajată pentru a proiecta un sistem avansat de purificare a aerului, inovator şi performant, care ar urma să fie gata peste un an.
Inaugurată la 31 octombrie 1512, printr-o slujbă solemnă la care au asistat papa Iulius al II-lea şi 17 cardinali, Capela Sixtină nu şi-a pierdut nimic din puterea de atracţie şi fascinaţie. Azi, este cea mai vizitată sală din lume: aproximativ 20.000 de persoane intră zilnic în ea. 
Capela, edificată între anii 1475-83, îşi trage numele de la papa Sixtus al IV-lea, care a iniţiat construirea ei, pentru a oferi Vaticanului un loc destinat ceremoniilor solemne. Artişti celebri au Renaşterii, precum Botticelli, Ghirlandaio, şi Perugino, au decorat cu fresce pereţii capelei  nou-construite; în schimb, tavanul era iniţial acoperit cu o simplă zugrăveală albastră cu stele aurii.
Câteva decenii mai târziu, papa Iulius la II-lea i-a încredinţat decorarea tavanului lui Michelangelo, care, între anii 1508 şi 1512, a realizat o compoziţie extraordinară - cu peste 300 de personaje - ce redă povestea istorisită în cartea biblică a Genezei. La peste 20 de ani după aceasta, Michelangelo şi-a reluat munca la Capela Sixtină, realizând marea frescă a Judecăţii de Apoi pe peretele din spatele altarului.

No comments:

Post a Comment