Saturday, November 3, 2012

Roboţii care vor intra în corpurile noastre


O echipă de cercetători din Italia lucrează la crearea unui sistem robotizat unic care va avea capacitatea de a efectua intervenţii chirurgicale non-invazive.


„Robotul pătrunde în corpul pacientului prin ombilic. Mai întâi este inserată o capsulă prin care, ulterior, sunt introduse cele două braţe robotizate. Odată ajuns în pacient, robotul va fi controlat de chirurgi”, a explicat Gianluigi Petroni, unul dintre inginerii de la Institutul de Biorobotică SSSA. 
Pentru a veni în ajutorul chirurgului, robotul transmite imagini 3D din interiorul bolnavului. Astfel, se pot realiza intervenţii chirurgicale non-invazive în părţile delicate şi greu de atins ale corpului, fără a se crea cicatrice vizibile.  
Acum, oamenii de ştiinţă speră ca, nu peste mult timp, robotul să fie gata pentru comercializare. Totuşi, până să atingă acel punct, oamenii de ştiinţă trebuie să găsească o metodă prin care să sterilizeze motorul aparatului. Mai mult, va fi nevoie de găsirea unei soluţii prin care construirea maşinii să coste mai puţin. „Micşorarea robotului va solicita motoare mai mici care vor utiliza mai puţină energie. Pe de altă parte, avem nevoie ca robotul să deţină o oarecare putere cu care să se deplaseze în interiorul pacientului. Rezolvarea acestor problema va reprezenta o provocare uriaşă”, a adăugat Petroni. 
Cu toate acestea, cercetătorii din Europa nu se mulţumesc doar cu roboţii care asistă chirurgii. Ei vor roboţi care pot realiza intervenţii chirurgicale în mod autonom. 
Într-un laborator din Verona, un grup de cercetători consideră că roboţii inteligenţi pot avea capacitatea de a întreprinde unele intervenţii medicale precum biopsiile, inciziile şi suturarea. Drept exemplu stă un braţ robotic, creat de specialiştii de la Universitatea din Verona, care are capacitatea de a face puncţii în abdomenul pacientului cu scopul de a identifica existenţa tumorilor la rinichi. 
Pe lângă informaţiile obţinute de la chirurgi, specialiştii folosesc şi simulările pe calculator cu scopul de a crea programe prin care roboţii „să înveţe” să realizeze intervenţii chirurgicale. 
„Un chirurg, un om, nu poate avea întotdeauna aceeaşi percepţie sau aceeaşi precizie precum un sistem chirurgical echipat cu senzori. Prin urmare, un robot autonom ar putea. în cele din urmă, să realizeze unele tehnici chirurgicale în timp ce adună date precise”, a explicat Paolo Fiorini, coordonatorul proiectului de la Universitatea din Verona. 

No comments:

Post a Comment