Saturday, December 22, 2012

Odată cu bradul de Crăciun aducem în casă alţi 25.000 de oaspeţi, explică cercetătorii


Bradul de Crăciun poate fi acoperit cu beteală şi luminiţe, însă fără să ştiţi, acesta este „împodobit” şi cu alte fiinţe: insecte, păianjeni şi acarieni.


„Există un număr foarte mare de insecte care se ascund în bradul de Crăciun”, explică profesorul Bjarte Jordal, un expert în insecte de la University Museum din Bergen, care afirmă că printre insectele cele mai răspândite în aceşti copaci se numără collembola, păduchii de cărţi, moliile, acarienii şi chiar păianjenii.
„În studiile efectuate pe brazii de Crăciun au fost identificaţi chiar şi 25.000 de indivizi într-un singur copac”, a explicat Jordal. „Dacă o să bateţi cu o cârpă albă în copac înainte să-l aruncaţi după Crăciun, veţi descoperi o cantitate semnificativă de insecte”, a adăugat expertul.
Cercetătorul a explicat cum ajung aceste insecte în copac: „Ele hibernează, golindu-şi trupul de fluide şi rămânând complet inactive. Dar sunt readuse la viaţă atunci când copacul este adus în căldura sufrageriei. Atunci când simt căldura şi lumina, cred că a venit primăvara, astfel că revin la viaţă”, spune Jordal.
Totuşi, cercetătorul a explicat că „aceste insecte nu reprezintă vreun pericol la adresa oamenilor sau a mobilei”. „Nu cred că există riscul vreunei reacţii alergice, deşi persoanele sensibile la acarieni, cu alergii severe, ar putea avea dificultăţi”, a mai spus Joudal.
De asemenea, cercetătorul recomandă persoanelor care au câini să nu le permită acestora să doarmă sub bradul de Crăciun, existând un risc mic ca acesta să conţină căpuşe. „Cu toate acestea, riscul de a fi muşcat de căpuşe este minim. De obicei, căpuşele sunt în adormire atunci când bradul este adus în casă şi moarte la vremea la care este aruncat”, a explicat Joudal.

No comments:

Post a Comment