Este cunoscut faptul că activitatea vulcanică are potenţialul de a cauza variaţii ale climei, pe termen scurt. Acum, o echipă de ştiinţă de la GEOMAR Helmholtz Centre for Ocean Research Kiel din Germania şi de la Universitatea Harvard au descoperit că procesul funcţionează şi invers. Mai exact, ei susţin că activitatea vulcanică poate fi influenţată de climă.
Specialiştii au găsit o multitudine de dovezi în urma analizării erupţiilor vulcanice care au avut loc în ultimul milion de ani în jurul Oceanului Pacific. Cea mai mare parte dintre dovezi au venit de la Collaborative Research Centre "Fluids and Volatiles in Subduction Zones (SFB 574). De-a lungul a 10 ani de cercetare, proiectul a vizat explorarea vulcanilor din America Centrală.
„Pe lângă alte dovezi, avem probe de cenuşă prelevate de pe fundul mării şi am refăcut istoria erupţiilor vulcanice din ultimii 460.000 ani”, a declarat prof. Steffen Kutterolf, de la GEOMAR.
După ce au comparat aceste patternuri cu istoria climatului, specialiştii şi-au dat seama că există o legătură mult mai strânsă între activitatea vulcanică şi clumă. Perioadele în care au existat activităţi vulcanice au apărut în perioade în care temperatura era în creştere, fiind asociate cu topirea rapidă a gheţii.
Pentru a observa mai bine această constatare, experţii au extins cercetarea în întreaga zonă a Pacificului. Aceste conuri au oferit date de acum mai bine de un milion de ani. „De fapt, în aceste conuri am găsit aceleaşi patternuri ca în cele din America Centrală”, a explicat dr. Marion Jegen de la GEOMAR.
Împreună cu specialiştii de la Harvard, cei de la GEOMAR au căutat o explicaţie a acestui fenomen. Cu ajutorul simulărilor computerizate ei au ajuns la concluzia că „În perioadele în care se manifestă încălzirea globală, gheţarii de pe continent se topesc rapid. În acelaşi timp, nivelul mărilor creşte. În timp ce greutatea de pe continente scade, cea de pe plăcile tectonice creşte. Prin urmare, schimbările determină crearea mai multor rute pe unde poate urca magma”, a declarat dr. Jegen.
Rata răcirii globale, care se manifestă la sfârşitul perioadei dominate de încălzirea globală, este mult mai lentă ceea ce înseamnă că va exista mult mai puţin stres în în acest timp. „Dacă urmărim ciclul climatic natural, observăm că ne apropiem de sfârşitul unei faze foarte calde. Prin urmare, lucrurile sunt liniştite din punct de vedere vulcanic. Impactul produs de încălzirea climatică umană sunt încă necunoscute aşa că nu ştim la ce să ne aşteptăm”, a declarat Kutterolf.
No comments:
Post a Comment