Părinţii care ţipă şi îşi lovesc copiii cresc şansele ca aceştia să sufere de diferite probleme de sănătate în cursul vieţii. Un nou studiu a descoperit că aceşti părinţi amplifică riscul copiilor de a suferi de cancer, astm sau de afecţiuni cardiace.
Studiul a relevat că inclusiv loviturile uşoare şi ţipetele amplifică riscurile pe termen lung la adresa sănătăţii copilului. Cercetătorii afirmă că o posibilă cauză ar putea fi faptul că ţipetele şi violenţa cresc nivelul de stres al copilului, lucru ce duce la schimbări biologice care amplifică la rândul lor şansele ca acesta să sufere ulterior de numeroase afecţiuni.
Cercetarea a fost efectuată de psihologii de la Universitatea Plymouth din Devon, fiind publicată în Journal of Behavioural Medicine.
„Factorii de stres din copilărie, precum traumele şi maltratarea, provoacă schimbări pe termen lung ce predispun la dezvoltarea ulterioară a unor afecţiuni. Acest studiu arată că şi într-o societate în care pedepsele corporale sunt considerate a fi normale, acestea provoacă aceleaşi efecte negative pe termen lung”, a declarat profesorul Michael Hyland, coordonatorul studiului.
Cercetătorii au studiat 700 de persoane din Arabia Saudită, dintre care 250 erau sănătoase, iar 150 sufereau de astm, cancer sau afecţiuni cardiace.
Participanţii la studiu au fost întrebaţi dacă au fost pedepsiţi verbal sau fizic în copilărie şi de câte ori s-a petrecut acest lucru. Oamenii de ştiinţă au descoperit că era de 1,7 ori mai probabil ca voluntarii care sufereau de cancer să fi fost pedepsiţi în copilărie în comparaţie cu grupul celor sănătoşi. De asemenea, acelaşi lucru s-a observat şi în rândul celor ce sufereau de afecţiuni cardiace (de 1,3 ori) sau de astm (de 1,6 ori).
„Cercetarea noastră oferă noi perspective asupra dovezilor tot mai numeroase ce atestă că folosirea pedepselor corporale poate contribui la stresul din copilărie. Acest factor de stres afectează sănătatea pe termen lung, având un impact atât asupra individului, cât şi a societăţii”, a declarat profesorul Hyland.
Suedia a fost prima ţară care a interzis prin lege pedepsele corporale, în 1976, exemplul său fiind urmat de atunci de alte 30 de ţări. În multe ţări, precum Marea Britanie, pedepsele corporale sunt interzise în şcoli, dar nu acasă. Alte ţări, precum SUA, nu au nicio lege care să interzică pedepsele corporale în şcoli.
Studiul a arătat că pedepsele corporale au scăzut la nivel global, dar acestea sunt în continuare folosite asupra a 50% din copiii din întreaga lume.
No comments:
Post a Comment