Cercetări recente au scos la iveală faptul că pacienţii care suferă de tuberculoză se pot vindeca mai repede dacă au un aport mai mare de vitamina D.
Studiul sugerează că practica întâlnită în secolul al XIX-lea, care presupunea încurajarea pacienţilor pentru îmbrăţişarea băilor de soare, ar fi avut efecte benefice. În urma ultimelor cercetări, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Regina Maria au concluzionat că pacienţii se vindecă mai repede în urma infecţiilor pulmonare, atunci când combină antibioticele cu expunerea la soare.
Studiul sugerează că doze mari de vitamina D reduc răspunsul inflamator al organismului la infecţie, scăzând daunele produse la nivelul plămânilor. De asemenea, cercetătorii cred că această capacitatea a vitaminei D de a scădea răspunsul inflamator fără a interfera cu acţiunea antibioticelor, sugerează că expunerea la soare ar putea fi utilă în tratarea pacienţilor care suferă de pneumonie.
Recentul studiu a fost realizat pe 95 de pacienţi care sufereau de tuberculoză şi care erau trataţi cu antibiotice specifice pentru combaterea acestei boli. Subiecţii au fost împărţiţi în două grupuri: unul în care tratamentul cu antibiotice a fost însoţit de băi de soare şi un altul creat pentru control.
În urma analizelor se sânge s-a observat că markerii infalamtori scădeau mai mult şi mai repede la pacienţii expuşi la soare. De asemenea, s-a constat că Mycobacterium tuberculosis, bacteria care produce TBC, dispare din sputa pacienţilor trataţi şi cu băi de doare în doar 23 de zile, comparativ cu 36 de zile în cazul celor care au primit tratament placebo
De-a lungul timpului s-a dovedit a fi o boală greu de tratat. În 2010 a infectat 8,8 milioane de oameni din întreaga lume şi a ucis 1,4 milioane dintre ei. Acest tip de infecţie distruge ţesutul pulmonar provocând o tuse prin care bacteriile sunt eliberate în aer de unde se îndreaptă către alţi indivizi.
No comments:
Post a Comment