Verificarea zilnică a glicemiei, pe care trebuie să o facă numeroase persoane ce suferă de diabet - mai ales în cazul diabetului de tip 1- presupune prelevarea unei probe de sânge, prin înţeparea vârfului unui deget. O metodă neinvazivă de măsurare a glicemiei i-ar putea scuti pe diabetici de această neplăcută parte a rutinei zilnice.
Cercetătorii din cadrul organizaţiei Fraunhofer, dedicată cercetării aplicate, au proiectat un bio-senzor sub forma unui cip care poate fi plasat pe corpul pacientului şi poate măsura nivelul glucozei sanguine prin intermediul unor fluide corporale precum sudoarea sau lacrimile, nemaifiind nevoie de înţeparea degetelor pentru obţinerea probelor de sânge.
În foma sa "nano", bio-senzorul are doar 0,5 x 2 mm, este discret şi deloc stânjenitor; măsoară glicemia în mod continuu, iar cercetătorii pot ataşa la el un întreg sistem de diagnostic.
Bio-senzorul conţine un convertor analog care transformă semnalele electrochimice în date în format digital. Datele sunt transmise printr-o interfaţă wireless, precum un receptor mobil, permiţând pacientului să-şi supravegheze continuu nivelul glicemiei.
Compania speră să poată comercializa în curând dispozitivul, care ar putea pune capăt pentru totdeauna nevoii de a preleva sânge prin înţeparea degetelor, zi de zi.
No comments:
Post a Comment