La 60 de ani după ce Edmund Hillary şi Tensing Norgay au cucerit cel mai înalt vârf din lume, urcând la 8.848 de metri deasupra nivelului mării, rusul Valeri Rozov a stabilit un nou record pe Everest: temerarul în vârstă de 48 de ani a sărit de la altitudinea de 7.220 de metri, cea mai mare altitudine de la care a fost efectuat vreodată un „BASE jump”.
De-a lungul timpului, Rozov a efectuat numeroase salturi spectaculoase: în 2009, rusul a sărit într-un vulcan activ din Peninsula Kamchatkja, în 2010 a sărit de pe vârful Ulvetanna în oceanul Antarctic, iar în 2012 a efectuat un salt de pe muntele Shivling din Himalaya. Acest salt, efectuat la o altitudine de 6.420 de metri, a servit drept test pregătitor pentru cel mai spectaculos salt de până acum, cel de pe „acoperişul lumii”.
Deşi a efectuat 10.000 de salturi de-a lungul carierei, Rozov s-a pregătit mai bine de doi ani pentru această săritură, fiind necesară o perioadă de timp considerabilă pentru proiectarea unui wingsuitspecial. Înainte de efectua saltul record, Rozov a petrecut trei săptămâni în munţii Himalaya alături de echipa sa, ce a fost formată din patru şerpaşi, alături de fotografi şi cameramani.
Ascensiunea a început de partea chineză, pe celebra rută nordică. Rozov selectase un punct situat la 7.220 de metri din care să efectueze acest salt. Pentru a atinge locaţia saltului, echipa rusului a avut nevoie de patru zile. La ora 14:30, ora locală, Rozov a efectuat saltul, în ciuda condiţiilor meteo nefavorabile şi a temperaturii de -18 grade Celsius.
Cel mai dificil moment a fost în primele secunde ale saltului, când temerarul trebuia să treacă din faza de cădere în cea de zbor. Acest lucru a fost mai greu decât de obicei, din cauza aerului rarefiat. După ce a trecut de acest punct critic, Rozov a zburat timp de aproape un minut cu o viteză de aproximativ 200 de km/h, aterizând ulterior pe gheţarul Rongbuk, la altitudinea de 5.950 de metri.
„Abia când am ajuns acasă mi-am dat seama cât de greu a fost pentru mine, atât din punct de vedere fizic, cât şi psihologic”, a comentat Rozov după revenirea la Moscova. „Atunci când priveşti clipurile video îţi dai seama că a durat mult mai mult decât de obicei să trec din faza de cădere în cea de zbor”, a concluzionat rusul.
Iată saltul record realizat de Rozov:
No comments:
Post a Comment