Toate naţiunile ar trebui să adopte un moratoriu cu privire la crearea roboţilor de război ce pot funcţiona autonom – aşa-numiţii roboţi ucigaşi - înainte de a fi prea târziu pentru a mai opri utilizarea lor, afirmă un expert al ONU.
Christof Heyns, un expert al ONU în problema drepturilor omului, crede că ne găsim într-un punct critic: el a cerut îngheţarea temporară a producerii şi utilizării aşa-numiţilor "roboţi ucigaşi" – roboţi de luptă autonomi -, spunând că acest act va da tuturor timp să se gândească mai bine la implicaţiile creării lor, cât mai este timp.
Programarea unor maşinării pentru a ucide oameni, fără a mai fi implicat factorul uman în momentul deciziei, ar putea stimula extinderea războaielor şi va îngreuna atribuirea responsabilităţii pentru crime de război. E nevoie să reflectăm la modul în care am folosi aceşti roboţi, înainte ca ei să devină o realitate concretă.
“Să încerci să opreşti mersul tehnologiei este ca şi cum ai încerca să opreşti timpul – el merge înainte”, a spus Heyns.
Tehnologia progresează rapid şi, în momentul de faţă, suntem aproape de a le conferi maşinăriilor capacitatea de a ucide oameni, în condiţiile în care le lipseşte capacitatea de a face distincţii subtile, în acord cu prevederile dreptului umanitar internaţional.
Într-un raport prezentat Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU, Heyns a cerut tuturor naţiunilor să declare şi să pună în practică un moratoriu privind producerea şi utilizarea unor astfel de roboţi de luptă, ca să existe răgazul necesar creării unui cadrul internaţional pentru utilizarea lor.
Un alt mare pericol al creării acestor roboţi ucigaşi, a spus el, este faptul că vor facilita izbucnirea războaielor, deoarece va fi tot mai uşor pentru oameni să se distanţeze de decizia de a ucide.
No comments:
Post a Comment