Oferirea darurilor reprezintă un comportament social important iar acum cercetătorii susţin că nu doar oamenii beneficiază de aceste recompense sociale.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Duke au urmărit activitatea cerebrală a unor macaci rhesus în timp ce luau decizii simple de a împărţi ceva cu un alt individ. Într-unul dintre scenarii, maimuţele puteau alege între a păstra o recompensă (în cazul acesta un suc) sau a-l da mai departe în dar. Majoritatea subiecţiilor au păstrat sucul pentru ei. Într-un al doilea test, maimuţele au putut alege între a da sucul unui alt individ sau a renunţa la el de tot. În acest caz, mare parte dintre subiecţi au ales să dea sucul în dar.
În timpul acestor activităţi, o serie de electrozi au înregistrat activitatea cerebrală a fiecărui macac, din trei arii ale cortexului perifrontal (partea de creier care la primate este asociată cu luarea deciziilor sociale). Două dintre zone din cortex au răspuns doar atunci când maimuţele primeau sa nu sucul. O a treia zonă, în schimb, a răspuns atunci când maimuţele decideau să dăruiască sucul. La oameni, această arie din creier este asociată cu empatia. Cercetătorii sugerează că este posibil ca şi creierele maimuţelor să urmărească recompensele sociale.
Descoperirile ridică un semn de întrebare cu privire la ceea ce oamenii de şi alte primate consideră că reprezintă o recompensă. Ele indică faptul că dăruirea poate fi la fel de recompensatorie precum primirea darurilor.
No comments:
Post a Comment