Oamenii de ştiinţă din Japonia afirmă că au reuşit să creeze în laborator celule T killer capabile să lupte împotriva cancerului. Este prima încercare reuşită de a crea asemenea celule; precedentele încercări au eşuat din cauză că aceste celule au o viaţă foarte scurtă, ceea ce limitează utilizarea lor.
Aşa-numitele celule T killer - sau limfocite T killer - sunt o clasă specială de celule ale sistemului imunitar, implicate în apărarea organismului prin microorganismelor patogene sau a celulelor canceroase, anormale. Limfocitele T sunt produse în număr mic în organism, dar se crede că injectarea lor în cantităţi mari ar putea potenţa funcţia sistemului imunitar şi conduce astfel la distrugerea cancerului.
Specialiştii japonezi de la Centrul de Cercetări în domeniul Alergiei şi Imunologiei RIKEN afirmă că au creat, pornind de la celule stem pluripotente induse (iPS), limfocite T killer capabile să distrugă celulele tumorale.
Ei au reprogramat limfocite T specializate în distrugerea unui anumit tip de cancer al pielii, transformându-le în iPS. Acest proces a făcut ca iPS să genereze ulterior limfocite T complet active, capabile să distrugă celulele canceroase.
Încercările anterioare de a produce celule T în laborator prin metode convenţionale nu au avut succes, deoarece aceste celule au o viaţă foarte scurtă; de aceea, nu puteau fi utilizate în tratamentul cancerului.
Dr. Hiroshi Kawamoto, care a condus cercetările, crede că această strategie ar putea rezolva problemele pe care le întâmpină în prezent imunoterapia şi că ar putea reprezenta un progres major în tratamentul cancerului.
Următorul pas va fi testarea celulelor T obţinute pentru a afla dacă ele atacă selectiv celulele canceroase, nu şi alte celule din organism. Dacă se va dovedi că acţiunea lor este selectivă (doar asupra celulelor tumorale), atunci, într-un viitor nu prea îndepărtat, ele ar putea fi injectate direct în organism, ca tratament pentru pacienţii care suferă de cancer, crede dr. Kawamoto.
Unii experţi afirmă însă că există alte metode de tratament care au dat rezultate şi că această nouă descoperire e foarte departe de a putea fi utilizată în practică, în momentul de faţă.
Specialişti ocologi britanici consideră că rezultatele cercetătorilor japonezi sunt încurajatoare şi reprezintă un pas înainte în domeniul relativ nou al acestui tip de terapii, ce implică stimularea apărării imunitare a organismului pentru ca acesta să atace singur şi să distrugă celulele canceroase. Dar au avertizat, în acelaşi timp, că e posbil să mai treacă multă vreme până la eventuala aplicare a acestei metode în practică, deoarece până în prezent s-au obţinut rezultate doar în condiţii de laborator şi nu se ştie dacă celulele T killer astfel obţinute sunt într-adevăr capabile să distrugă cancerul la animale şi om şi dacă utilizarea lor este lipsită de riscuri.
O metodă similară a fost deja studiată - terapia cu celule T adoptive -, ce implică prelevarea de la pacienţi a celulelor T şi mărirea capacităţii lor de „atac”, pentru ca apoi să fie reinjectate pacienţilor.
No comments:
Post a Comment