Cercetătorii au găsit fosile ale unor bacterii ce datează de acum 3,5 miliarde de ani. Specialiştii cred că acestea sunt cele mai vechi fosile descoperite vreodată.
Fosilele au fost descoperite în regiunea Pilbara, din Australia de Vest şi datează dintr-o perioadă în care oxigenul nu exista pe Pământ. De fapt, se pare că ele au apărut la doar un miliard de ani după formarea Planetei.
Bacteriile fosilizate au fost găsite pe gresia care s-a format atunci când microbii au interacţionat cu sedimente de rocă. Specialiştii susţin că aceşti microbi străvechi se hrăneau, cel mai probabil, cu sulf, aşa cum fac multe organisme din ziua de astăzi.
„Sunt convins că structurile la care lucrăm acum nu se pot găsi pe roci mai vechi. Până acum, cel puţin, nimic nu s-a păstrat atât de bine. Există roci mult mai vechi decât acestea, dar ele s-au metamorfozat, ceea ce înseamnă că tot ce s-a aflat pe aceste roci s-a evaporat”, a explicat Nora Noffke, unul dintre cercetătorii de la Universitatea Dominion.
Descoperirea ar putea stimula realizarea cercetărilor pe Marte, acolo unde rocile sedimentare s-au păstrat mai bine decât pe Pământ. Specialiştii au declarat că roverul Curiosity deţine instrumentele necesare pentru căutarea acestui gen de fosile, aşa că nu ne mai rămâne decât să sperăm la o descoperire şi mai spectaculoasă venită de pe Planeta Roşie.
No comments:
Post a Comment