Chiar dacă luna trecută, „Apocalipsa Maiaşă” nu a adus sfârşitul lumii, asta nu înseamnă că nu ar trebui să ne gândim la cât de aproape suntem de anihilarea cauzată de armele nucleare.
În fiecare an, Bulletin of the Atomic Scientists resetează Ceasul Apocalipsei care arată cât de aproape suntem de pericolul iminent provocat de armele nucleare. Când ceasul a fost creat în 1947 de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Chicago, el a fost setat la 7 minute de miezul nopţii, adică la 7 paşi de o catastrofă de proporţii globale, care ar duce la anihilarea omenirii. Anul cel mai critic a fost 1952, când specialiştii au setat Ceasul al doar două minute distanţă de ora douăsprezece, la polul opus situându-se anul 1991, când Ceasul a indicat ora 11:43, adică 17 „minute” distanţă de Apocalipsă.
În 2007, politica de setare a ceasului s-a schimbat, experţii luând în considerare nu numai pericolele nucleare ci şi altele precum cele climatice.
Anul acesta, Ceasul continuă să indice ora douăsprezece fără cinci minute, la fel ca anul trecut, deoarece specialiştii nu au considerat că s-au realizat destul de multe progrese pentru a preveni o eventuală distrugere a omenirii.
Chiar dacă astăzi problema armelor nucleare nu mai este intens dezbătută asta poate şterge cu buretele faptul că guvernele lumii posedă aproape 20.000 de arme nucleare, suficiente pentru a distruge lumea, chiar şi de mai multe ori.
În ultimii 65 de ani, complexul armelor nucleare a crescut uimitor de mult din punct de vedere al dimensiunilor şi costurilor, iar administrarea şi menţinerea unei astfel de infrastructuri a depăşit capacităţile oricărei agenţii guvernamentale. În 1991, a fost creat National Nuclear Security Administration (o instituţie din SUA care gestionează armele nucleare), din cadrul Departamentului de Energie. În 2012, din cauza unor probleme financiare şi de securitate, Congresul a luat în considerare posibilitatea ca sarcinile Departamentului de Energie privind securitatea naţională şi cercetarea armelor nucleare să treacă în subordinul unor contractori civili. Cu toate acestea, după ce un sit în care se aflau arme a fost asaltat de activişti, autorităţile iau în considerare transferul NNSA către Departamentul de Apărare. Dacă în 2014 senatul va aproba această moţiune, va fi pentru prima dată de la Proiectul Manhattan când managementul armelor nucleare ale SUA nu va mai sta în mâinile civililor. În acest caz există posibilitatea ca programul nuclear să se dezvolte şi mai mult sau din contră, să fie neglijat, având în vedere că acum armata investeşte în alte programe.
Prin urmare, situaţia este complexă şi s-ar putea să nu existe nicio soluţie potrivită.
No comments:
Post a Comment