Saturday, January 12, 2013

Fumatul pasiv creşte riscul de apariţie a demenţei severe


Chiar dacă nu eşti fumător dar locuieşti alături de fumători sau frecventezi cafenele unde se fumează, specialiştii au o veste proastă pentru tine: dacă inhalezi fumul de ţigară al altora îţi creşti şansele de a dezvolta demenţă severă.


Studiul cercetătorilor de la Universitatea Anhui, din China şi King’s College London a descoperit o legătură semnificativă între fumatul pasiv şi bolile neurologice. Studii anterioare au demonstrat că fumatul pasiv poate cauza probleme cardiovasculare şi respiratorii, precum şi cancer la plămâni. 
Cu toate acestea, până acum, în lipsa unor cercetări specializate, nu se ştia sigur dacă acest obicei poate creşte şi riscul de apariţie a demenţei. 
Noul studiu a fost realizat pe un eşantion de aproximativ 6.000 de oameni cu vârste peste 60 de ani, din cinci provincii chineze. Cercetătorii i-au testat pe voluntari între anii 2001 - 2003  şi apoi în perioada 2007-2008, pentru a le observa eventualele simptome ale demenţei. 
În urma cercetărilor s-a constatat că 10% dintre subiecţi prezentau simptome ale demenţei severe, tulburare care, în studiu, a fost asociată cu nivelul şi durata de expunere la fumatul pasiv. Asocierea cu demenţa severă a fost descoperită atât la oameni care nu fumaseră niciodată, cât şi la fumători activi, sau foşti fumători. 
„Fumatul pasiv ar trebui să fie considerat un important factor de risc al demenţei severe. Riscul de apariţie a acestui sindrom ar putea fi redus dacă am evita să ne expunem la fumul de ţigară”, a explicat coordonatorul studiului, dr. Ruoling Chen, de la King's College. 
„În prezent, aproximativ 90% din populaţia lumii trăieşte în ţări care nu au reglementări privind fumatul în locuri publice. Implementarea mai multor campanii împotriva expunerii la tutun ar ajuta la scăderea şanselor de apariţie a demenţei severe în rândul populaţiei”, a mai adăugat expertul. 

No comments:

Post a Comment