O echipă de cercetători din Australia a anunţat o reuşită fără precedent în eforturile de a descoperi o alternativă la antibiotice.
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Monash din Melbourne, alături de cei de la The Rockefeller University şi University of Maryland din SUA, au petrecut ultimii 6 ani studiind structura unei proteine virale intitulată PlyC.
Specialiştii anunţă că au descoperit mecanismul prin care această proteină distruge bacteriile care provoacă un număr mare de infecţii, precum pneumonia, sindromul de şoc toxic sau inflamarea gâtului.
Cercetătorii afirmă că proteina este o veritabilă „maşinărie de ucis bacterii”, adăugând că descoperirea mecanismului prin care aceasta atacă bacteriile reprezintă un mare pas înainte spre conceperea unor alternative la antibiotice. Aceştia au adăugat că eforturile de descifrare a structurii PlyC se desfăşoară de mai bine de 40 de ani.
Dr. Sheena McGowan de la Universitatea Monash afirmă că identificarea structurii atomice a PlyC este un pas crucial spre înţelegerea metodelor prin care aceasta poate fi folosită pentru a lupta contra bacteriilor.
„În ultimii ani, numărul cazurilor de rezistenţă la antibiotice este tot mai mare. Sunt sigură că toată lumea a auzit de bacterii multi-rezistente, ce nu mai reacţionează la medicamente. Aşadar, se prefigurează un viitor în care antibioticele nu vor mai fi la fel de eficiente. Prin această cercetare, putem descoperi alternative la antibiotice în timp util”, a explicat cercetătorul.
No comments:
Post a Comment