Monday, February 4, 2013

Încă un mit infirmat de ştiinţă: sexul arde mult mai puţine calorii decât se credea până acum!


Unul dintre cele mai răspândite mituri urbane, despre care oamenilor le place să creadă că este adevărat, este ideea că o partidă de sex consumă până la 300 de calorii.


Cercetătorii vin acum să infirme acest mit, explicând că sexul nu poate lua locul activităţii fizice regulate. Motivul? O persoană obişnuită arde doar 21 de calorii într-o partidă de sex tipică.
David Allison, un biostatistician de la Universitatea Alabama, a descoperit acest lucru în cadrul unui efort mai amplu, în cadrul căruia a vrut să analizeze mai multe mituri despre sănătate foarte populare în rândul publicului.
Specialistul a descoperit că, în medie, o partidă de sex durează 6 minute, iar energia consumată este de aproximativ 20 de calorii, adică la fel de mult ca mersul pe stradă.
Cercetarea a fost publicată în New England Journal of Medicine, iar cercetătorul afirmă că astfel de „mituri urbane” constituie o parte din motivele ce stau la baza crizei obezităţii ce afectează tot mai multe ţări de pe glob.
Iată alte „mituri urbane” studiate de cercetător:
— Mit: Micile schimbări aduse în dietă sau în activitatea fizică pot aduce schimbări mari în greutate, care se menţin pe termen lung. Adevăr: Corpul se adaptează la schimbări, astfel că paşii minori prin care reducem puţine calorii din dietă nu mai au acelaşi efect în timp.
— Mit: Orele de sport de la şcoală au un impact mare asupra greutăţii copiilor. Adevăr: Orele de sport nu sunt suficient de lungi, de intense şi de dese pentru a face diferenţa.
— Mit: A pierde multă greutate repede este mai rău decât a pierde greutate mai încet, pe termen lung. Adevăr: Deşi multe persoane revin la greutatea iniţială, cei care pierd mai multe kilograme la început ajung de multe ori să cântărească mai puţin decât cei care pierd mai puţine kilograme la startul dietei.
— Mit: Gustările duc la creşterea în greutate. Adevăr: Nu există studii de calitate care să susţină această afirmaţie.
— Mit: Consumând regulat micul dejun putem preveni apariţia obezităţii. Adevăr: Două studii nu au identificat niciun efect asupra greutăţii, iar alt studiu sugerează că efectul depinde de persoanele studiate (dacă acestea obişnuiau să sară peste micul dejun sau nu).
— Mit: Obiectivele prea ambiţioase duc la frustrare şi la eşuarea curelor de slăbire. Adevăr: Unele studii sugerează că persoanele au o rată de succes mai mare atunci când au obiective ambiţioase.
„Dovezile sunt tot ce contează”, a concluzionat doctorul Allison, afirmând că numeroase mesaje transmise cu intenţii bune de către experţi sunt infirmate de cercetări.

No comments:

Post a Comment