Nu este cazul să vă panicaţi dacă nu aţi reuşit să dormiţi opt ore noaptea trecută. Conform unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Sydney, durata somnului variază în mod natural de-a lungul zilelor, indiferent de factori precum stilul de viaţă al persoanei, ora la care ne culcăm şi la care ne trezim sau influenţele sociale şi de mediu. Această descoperire ar putea avea implicaţii importante asupra performanţei la serviciu, subliniază cercetătorii.
„Cantitatea necesară de somn variază într-un ritm ciclic şi de la persoană la persoană. Dacă acumulaţi o «datorie» în ceea ce priveşte somnul, corpul dumneavoastră va lansa un semnal care anunţă că are nevoie să recupereze câteva ore de somn”, a explicat doctorul Chin Moi Chow, coordonatorul studiului publicat în jurnalul Nature and Science of Sleep.
„Pe măsură ce creşteţi durata somnului pe măsură ce recuperaţi din «datorie», veţi observa o creştere a capacităţii de a sta treaz pentru mai multe ore. De asemenea, pe măsură ce veţi sta treaz mai multe ore, veţi deveni pe parcurs mai somnoros, apărând iarăşi nevoia de a dormi”, a declarat dr. Chow.
Doctorul Chow a monitorizat alături de colegii săi de la Universitatea Sydney un grup de bărbaţi tineri sănătoşi de-a lungul unei perioade de 14 zile. Voluntarii au fost studiaţi cu ajutorul unui actigraf – un dispozitiv de mici dimensiuni, purtat la ca un ceas la încheietura mâinii non-dominante, ce măsoară tiparele de somn.
Spre surprinderea cercetătorilor, datele colectate de actigraph au arătat că durata de somn a participanţilor la studiul oscilează într-un tipar sinusoidal, un fenomen care nu mai fusese observat până acum. Majoritatea participanţilor prezentau un tipar care se repeta periodic. Aceste perioade variau de la două zile până la 18 zile, în funcţie de persoană.
Tiparul ciclic identificat de cercetători sugerează că mecanismul de echilibrare a somnului este funcţional tot timpul, schimbările în durata somnului fiind acompaniate de ajustări compensatorii.
În ciuda faptului că majoritatea participanţilor la studiu nu respectau recomandarea specialiştilor, dormind mai puţin de opt ore pe noapte, aceştia continuau să prezinte un tipar ciclic al somnului.
„Cantitatea şi calitatea somnului variază în funcţie de mai mulţi factori”, a explicat doctorul Chow. „Unii indivizi acumulează mai greu o «presiune a somnului», iar alţii rezolvă această presiune mai repede, elemente ce pot defini tiparul somnului”, a mai spus specialistul.
Variaţiile duratei de somn pot fi influenţate de mai mulţi factori, printre care modificări ale ceasului intern sau de elemente externe precum temperatura, lumina zilei, activitatea fizică şi dieta.
„Modificarea tiparelor de somn în weekend sau alterarea tiparului prin munca în ture ar putea duce la modificarea duratei de somn, solicitând în mod semnificativ corpul”, a avertizat specialistul.
No comments:
Post a Comment