Din 1970, până astăzi, schimbările climatice au micşorat gheţarii din Anzi cu 30-50 de procente, iar studiile arată că în următorii ani, mulţi dintre ei ar putea dispărea.
Gheţarii din Anzi, o sursă vitală de apă dulce pentru zecile de milioane de oameni care trăiesc în America de Sud, se retrag într-un ritm nemaiîntâlnit în ultimii 300 de ani .
Noile cercetări, realizate de oamenii de ştiinţă din cadrul Laboratorului de Geologia şi Geofizica Mediului, din Franţa, au inclus date referitoare la aproape jumătate dintre gheţarii din Anzi şi subliniază că topirea se produce ca urmare a temperaturii medii care a înregistrat creşteri de 0,7 grade Celsius, în ultimii 70 de ani.
„Retragerea gheţarilor din Anzii tropicali este un eveniment fără precedent ”, a declarat Antoine Rabatel, coordonatorul studiului.
Acum, specialiştii avertizează că, în cazul în care temperaturile vor continua să crească, gheţarii mici, aflaţi la altitudini joase şi care stochează apă pentru multe comunităţi, vor dispărea.
„Având în vedere că mare parte din populaţie locuieşte în zonele aride din vestul Anzilor, problema este destul de serioasă”, a mai adăugat Rabatel.
Pentru a explica cât de gravă este situaţia, specialiştii au dat exemplu gheţarului montan Chacaltaya, din Anzii Boliviei. Cândva aici se afla o staţiune pentru schiat. În 2009, însă, gheţarul a dispărut total.
No comments:
Post a Comment