Saturday, February 9, 2013

Doamnelor, nu vă mai supăraţi pe ei! Ştiinţa confirmă că bărbaţii nu se pricep la recunoaşterea emoţiilor


Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au confirmat că bărbaţii se pricep mult mai puţin la descifrarea emoţiilor, comparativ cu femeile.


Cercetarea a fost realizată pe un grup de femei şi bărbaţi. Participanţii au fost rugaţi să analizeze o serie de fotografii în care erau expuse chipurile unor indivizi. În tot acest timp, creierele subiecţilor au fost scanate. 
Atunci când au fost întrebaţi dacă chipurile din poze aparţineau unor femei sau unor bărbaţi, sau dacă feţele par să inspire inteligenţă, răspunsurile au fost asemănătoare, indiferent de sexul subiecţilor. 
În schimb, atunci când au fost întrebaţi dacă persoana din imagine este prietenoasă, bărbaţii au stat mult mai mult pe gânduri, comparativ cu femeile. Chiar dacă în final ei au dat acelaşi răspuns ca femeile, bărbaţilor le-a fost mult mai dificil să îşi formeze o opinie referitor la persoana din imagine. 
Cu ajutorul tehnicilor de scanare, oamenii de ştiinţă au observat o accelerare a vitezei sângelui în regiunea cunoscută ca fiind implicată în recunoaşterea emoţiilor. 
Constatarea acestui proces, spun cercetătorii, sugerează că creierele bărbaţilor sunt nevoite să muncească mai mult pentru a putea lua decizii sociale, având în vedere că acestora li se pare dificil să recunoască emoţiile. 
Coordonatorul studiului, profesorul Stephen Lawrie, susţine că acest fenomen le permite bărbaţilor să aibă destul timp pentru a răspunde corect la o problemă. 

Rezultatele studiului publicat în PLoS ONE au putea ajuta la dezvoltarea unui nou tratament pentru persoanele care suferă de autism şi cărora, de multe ori, le este greu să diferenţieze emoţiile. 
Atunci când oamenii de ştiinţă au realizat acelaşi studiu pe bărbaţi ce aveau o tulburare legată de autism, s-a constatat că viteza sângelui în regiunea cerebrală implicată în recunoaşterea emoţiilor a crescut şi mai mult. 
„Descoperirile noastre sugerează că bărbaţii au dezvoltat strategii pentru a se face faţă empatiei lor mai puţin naturale, prin supra-activarea părţilor din creier care înţeleg indiciile sociale. Pentru că aceste patternuri se observă şi la oamenii care au tulburări legate de autism, există posibilitatea ca aceste constatări să ne permită să găsim noi metode prin care să îi învăţăm pe aceştia reguli sociale”, a încheiat Lawrie. 


No comments:

Post a Comment