Cu ajutorul celor mai noi date transmise de telescopul spaţial Planck, un specialist a reconstituit sunetul asociat primelor momente din existenţa Universului, acum peste 13 miliarde de ani.
Informaţia transmisă de telescopul Planck al Agenţiai Spaţiale Europene i-a ajutat deja pe savanţi să-şi revizuiască estimările privind vârsta Universului, care a fost recalculată ca fiind de 13,82 de miliarde de ani, cu 80 de milioane de ani mai mult decât se crezuse anterior.
În plus, John Cramer, profesor la Universitatea din Washington, a folosit cele mai recente date furnizate de Planck pentru crea o versiune „high fidelity” a sunetului „scos” de Big Bang. O primă versiune fusese creată în urmă cu 10 ani, folosind date obţinute de o sondă numită Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP), a NASA.
Acum, înregistrările mai precise realizate de telescopul Planck i-au permis prof. Cramer să actualizeze datele pentru a realiza o reconstituire mai exactă.
Specilalistul a explicat că noul spectru de frecvenţă în care au fost realizate înregistrările cuprinde şi frecvenţe mult mai înalte decât cele înregistrate de sonda WMAP, astfel încât oferă o redare mai fidelă a „sunetului Big Bang-ului.”
Fizicianul a utilizat date rezultate din analiza radiaţiei de microunde cosmice de fond (cosmic microwave background - CMB), radiaţia existentă la aproximativ 400.000 ani după începutul Universului; analiza transformă variaţiile de temperatură ale CMB în componente ale frecvenţei unghiulare sau „multipoli”.
Prof. Cramer a subliniat că frecvenţele reale ale radiaţiei produse de Big Bang ar fi fost mult prea joase pentru a putea fi percepute de urechea umană, aşa că le-a mărit mult pentru a realiza această simulare, care corespunde primilor 760.000 ai Universului.
No comments:
Post a Comment