Thursday, April 4, 2013

Cum arată Pământul văzut de la 160 de milioane de kilometri depărtare


Chiar dacă aceasta nu este una dintre cele mai frumoase imagini, trebuie să ştiţi că ea este de departe, o expunere unică. Mai exact imaginea surprinde trei chestiuni importante: Pământul, cometa PanSTARRS şi o ejecţie coronară de masă.


„Priveliştea” a fost surprinsă de STEREO-B, satelitul Soarelui care, de mai bine de 6 ani, adună informaţii referitoare la steaua din sistemul nostru solar. 
De parcă nu era destul de interesant să vezi Pământul de la o distanţă de 160 de milioane de kilometri (sau 1.1 AU), imaginea realizată de STEREO-B ne oferă posibilitatea de a vedea şi semne de activitate solară de la doar 45 de milioane de kilometri (0.3 AU) distanţă. 

Instrumentul care a realizat imaginea poartă numele de Heliospheric Imager (HI) şi observă zona din imediata apropiere a Soarelui (foto stânga) cu scopul de a lumina vântului solar şi ejecţiile coronare de masă (CME) atunci când izbucnesc în sistemul solar. STEREO-B se afla în partea Soarelui care nu era vizibilă de pe Pământ , la un unghi de 150-160 de grade faţă de axa Pământ - Soare. 
Fragmente de vânt solar şi de ejecţii coronare de masă pot fi observate în clipul video de mai jos. 
În imagine, dar şi în clip, PanSTARRS şi coada sa sunt strălucitoare şi apar în centrul imaginii, în timp ce ejecţia coronară de masă se vede în partea stângă, iar Pământul este vizibil în dreapta cometei. Mai mult, punctele albe din depărtare sunt stele. 
În ceea ce priveşte linia neagră verticală, din centrul imaginii, este creată artificial de instrumentul HI.


No comments:

Post a Comment