Se pare că, povestea lui Carlo Collodi are şi un sâmbure de adevăr. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Granada au constatat că „efectul Pinocchio” se întâlneşte în viaţa de zi cu zi, pentru că nasul „ştie” când minţim.
Noua cercetare a scos la iveală faptul că atunci când oamenii mint, chiar dacă nasurile lor nu se lungesc, acestea se încălzesc. Acest efect a fost descoperit atunci când oamenii de ştiinţă au monitorizat voluntari prin tehnici de imagistică termică. Potrivit cercetătorilor, vârfurile nasurilor se încălzesc din cauza anxietăţii produse de minciună. Cu toate acestea, efectul poate să dispară, dacă participanţii fac un efort mental.
Specialiştii au descoperit că, atunci când participanţii minţeau, se declanşa o schimbare la nivelul cortexului insular, care reglează temperatura corpului. Prin urmare, anumite regiuni ale corpului îşi schimbă temperatura în funcţie de starea de spirit. Pe lângă nas şi muşchiul orbital din interiorul ochiului experimentează creşteri şi descreşteri ale temperaturii.
Acelaşi studiu sugerează că tehnicile de imagistică termică au putut identifica dorinţa sexuală şi excitarea atât în caul bărbaţilor, cât şi al femeilor. Dorinţa sexuală a putut fi identificată prin observarea unei creşteri de temperatură în zona pieptului şi cea genitală.
No comments:
Post a Comment