Friday, October 5, 2012

Şapte alimente sănătoase care îţi întăresc sistemul imunitar


Sosirea toamnei este binevenită nu doar pentru temperaturile mai răcoroase şi pentru paleta deosebită de culori, ci şi pentru o serie de alimente ce caracterizează acest anotimp.


Luna octombrie este caracterizată prin apariţia mai multor fructe şi legume ce aduc un aport extraordinar sănătăţii umane, printre care varza, sfecla, merele, rodia, anghinare sau dovleci.
Iată 7 alimente care întăresc sistemul imunitar şi ne protejează de afecţiunile tipice sezonului rece:

Varza - Deşi varza este de multe ori trecută cu vederea, aceasta este una dintre cele mai sănătoase alimente. Varza este bogată în potasiu, vitaminele C, K şi A, calciu, beta-caroten şi luteină. Pe lângă beneficiile aduse sistemului imunitar, varza ajută la reducerea aspectelor cosmetice neplăcute, precum vânătăile sau cearcănele, graţie conţinutului de vitamina K.

Sfecla este bogată în antioxidanţi şi are un efect antiinflamator. Studiile au arătat că sucul de sfeclă reduce tensiunea arterială şi atenuează riscul de afecţiuni cardiace şi pe cel al atacurilor cerebrale. De asemenea, cercetările efectuate pe bărbaţi sugerează că sfecla conferă acestora mai multă vigoare.

Merele sunt renumite pentru efectul lor pozitiv asupra sănătăţii. Una dintre cauze ar putea fi faptul că acestea conţin polifenoli şi quercetină. Studiile efectuate asupra quercetinei sugerează că această substanţă protejează de Alzheimer. Mai multe cercetări arată că quercetina are un efect antiinflamator, iar unii doctori folosesc această substanţă în cazul pacienţilor ce suferă de diabet sau de gută pentru a atenua simptomele acestora. De asemenea, quercetina ar putea preveni apariţia cataractelor.

Rodiile reprezintă o sursă excelentă de antioxidanţi, ce ajută în lupta cu radicalii liberi. Rodia conţine de trei ori mai mulţi antioxidanţi decât ceaiul verde şi vinul roşu, iar efectele sale pozitive asupra tenului a dus la folosirea sa pe scară largă în industria cosmetică.

Anghinarea este o plantă bogată în vitamina A, C, riboflavină, naicină, magneziu şi numeroase alte substanţe nutritive. Această plantă ajută la reducerea nivelului de colesterol şi asistă la digestie.

Stridiile reprezintă o sursă importantă de fier, estimându-se că o porţie de 6 stridii de dimensiuni medii aduc un aport de 5 mg de fier, adică 30% din porţia de fier recomandată zilnic.
Dovlecii reprezintă cel mai cunoscut produs al toamnei, fiind renumit în SUA pentru rolul pe care îl joacă în decoraţiunile pentru Halloween. Dovleacul este recomandat în curele de slăbire, având un nivel redus de calorii şi un nivel ridicat de fibre, ce ajută la procesul de digestie.

No comments:

Post a Comment