Un studiu nou sugerează că există o legătură între cantitatea de ciocolată consumată într-o ţară şi numărul de câştigători ai Premiului Nobel în acel stat.
Cercetarea nu a apărut în vreo publicaţie umoristică, ci în prestigiosul New England Journal of Medicine, o publicaţie ştiinţifică respectată.
Autorul, Dr. Franz Messerli de la Universitatea Columbia din New York, scrie că există dovezi care arată că flavonolii – substanţe care se găsesc în ceaiul verde, vinul roşu şi în ciocolată – ajută la „încetinirea şi chiar inversarea” procesului de declin mental ce apare odată cu înaintarea în vârstă.
Messerli a dorit să afle dacă există vreo legătură între consumul de ciocolată pe cap de locuitor şi numărul de Premii Nobel obţinute de cetăţenii dintr-o ţară, acest lucru fiind un indiciu referitor la „funcţia cognitivă” a respectivei naţiuni. Folosind date referitoare la vânzările de ciocolată în 23 de ţări, obţinute de la cei mai mari producători, cercetătorul a descoperit „o corelaţie surprinzător de puternică”.
Elveţia conduce atât în clasamentul consumului de ciocolată, cât şi în cel al premiilor Nobel, atunci când acestea sunt raportate la populaţia totală. SUA, Olanda, Irlanda, Franţa, Belgia şi Germania se află la jumătatea clasamentului, iar la final se găsesc China, Japonia şi Brazilia. Studiul include toate premiile Nobel acordate până anul trecut.
În mod ciudat, Suedia ar fi trebuit să obţjnă doar 14 premii Nobel conform consumului de ciocolată, însă a obţinut 32. Messerli speculează că este vorba despre „o părtinire patriotică” a membrilor academiei suedeze care stabileşte câştigătorii. O altă posibiltate, spune Messerli, este că suedezii sunt foarte sensibili la efectul ciocolatei, astfel că „o cantitate minisculă de ciocolată duce la un amplificare semnificativă a cogniţiei”.
Este posibil, admite cercetătorul, ca ciocolata să nu transforme neapărat oamenii în persoane mai deştepte. În acest caz, spune Messerli, este posibil ca oamenii inteligenţi care au şanse mai mari de a câştiga un premiu Nobel să fie conştienţi de efectele benefice ale ciocolatei, fiind astfel mai predispuşi la a o consuma.
Atunci când coordonatorul comitetului care a stabilit câştigătorul Premiului Nobel pentru Chimie din acest an, Sven Lidin, a fost rugat să comenteze acest studiu, acesta a izbucnit în râs. Apoi, Lidin a spus „nu cred că există vreo legătură directă cauză-efect”, adăugând că „aş dori să aflu care este corelaţia între consumul de ciocolată al unei ţări şi PIB-ul acesteia”.
Messerli a calculat şi „doza” de ciocolată necesară pentru ca o ţară să obţină un nou câştigător de Premiu Nobel – 400 de grame de persoană anual. Cercetătorul a anunţat că el îşi face „datoria”, consumând ciocolată neagră.
No comments:
Post a Comment