Cum ar fi dacă într-o zi, undeva aproape, ar exploda o bombă atomică şi, în mod miraculos, o parte dintre noi am supravieţui. Nu există apă potabilă nicăieri pe aproape, dar există un magazin plin cu sucuri şi bere. Oare am putea consuma din ele sau ar fi prea radioactive? Dar la gust cum ar fi?
Mulţumită unui studiu realizat în 1957 de guvernul american, Efectul exploziei nucleare asupra băuturilor comerciale ambalate, avem răspunsurile la aceste întrebări.
În 1956, Comisia pentru Energia Atomică a testat două bombe în statul Nevada: una ce a eliberat energie echivalentă cu 20 de kilotone de TNT şi o alta cu 30 de kilotone. Sticle şi cutii cu bere şi suc au fost plasate la distanţe diferite de zona zero. Cele mai apropiate recipiente s-au aflat la aproximativ 320 de metri de explozie, unele fiind îngropate iar altele fiind pur si simplu lăsate pe pământ. După explozie, mare parte dintre cutiile cu suc şi bere au rămas întregi şi la fel s-a întâmplat şi cu unele sticle.
Dorind să vadă dacă sucul şi berea erau radioactive, oamenii de ştiinţă au analizat conţinuturile recipientelor şi au descoperit că băuturile care au fost plasate cel mai aproape de explozie erau uşor contaminate. Totuşi, băuturile se aflau în limitele admise pentru a putea fi consumate în situaţii de urgenţă, ceea ce înseamnă că ele nu afectează organismul pe termen scurt.
În ceea ce priveşte gustul, raportul relevă faptul că atât berea cât şi sucul aveau încă acele calităţi comerciale. Cu toate acestea, eu existat dovezi care au indicat o uşoară schimbarea a aromei în cazul unora dintre produsele expuse la mai puţin de 400 de metri de explozie.
Prin urmare, dacă vreodată supravieţuim unei explozii atomice este bine de ştiut că putem consuma băuturile care au fost ambalate, dar asta nu înseamnă că vor avea un gust bun.
No comments:
Post a Comment