Cu ceva timp în urmă, datele prelevate de Telescopul cu reze-X Chandra arătau că galaxia noastră este înconjurată de o aureolă uriaşă de gaz care s-a extins de-a lungul a sute de mii de ani lumină şi care, conform estimărilor, este comparabil cu masa tuturor stărilor din Calea Lactee.
Acum, un nou studiu, care a utilizat informaţii stocate de Chandra, ESA's XMM-Newton şi telescopul japonez Suzaku, a vrut să afle temperatura, masa şi întinderea păturii de gaz.
În urma cercetării, oamenii de ştiinţă au constatat că acest gaz supraîncălzit are între 1 milion şi 2,5 milioane de grade Kelvin, fiind de câteva sute de ori mai fierbinte decât suprafaţa soarelui. În plus, el este masiv, fiind echivalent cu mai bine de 10 miliarde de sori. De fapt, specialiştii spun că el ar putea să fie la fel de voluminos ca 60 miliarde de sori al un loc.
Alte studii au arătat că, la fel ca alte galaxii, Calea Lactee este acoperită de un gaz cald, cu temperaturi între 100.000 şi 1 milion de grade Kelvin. De asemenea au existat indicatori care au semnalat şi prezenţa unui element fierbinte, cu temperaturi mai mari de 1 milion de grade Kelvin. Această nouă cercetare oferă dovezi care susţin că masa gazului fierbinte, ce înconjoară Calea lactee, este mult mai mare decât cea a gazului cald.
No comments:
Post a Comment