Un grup de studenţi la arhitectură din Spania a creat, din componente ieftine, un robot capabil să construiască structuri tridimensionale folosind materiale de asemenea ieftine, ceea ce l-ar putea face foarte util, de pildă pentru ridicarea rapidă a unor construcţii în zonele lovite de dezastre.
Portabil şi alimentat cu energie solară, robotul Stone Spray construieşte structuri solide din pământ şi nisip, "încleiate" cu ajutorul unui liant non-toxic, o combinaţie de cauciuc acrilic şi etilen-acrilic. Un litru de liant poate consolida 1 metru cub de pământ/nisip.
Stone Spray a fost proiectat de un grup de studenţi de la Institutul de Arhitectură Avansată din Catalonia, Spania: Petr Novikov, Inder Shergill şi Anna Kulik.
Cu ajutorul unui prototip care a costat doar 150 euro, înzestrat cu o baterie solară şi cu software specializat, au fost construite deja structuri de mici dimensiuni (cca. 50 cm înălţime), surprinzător de solide, care rezistă lovirii cu o bâtă de baseball.
Proiectanţii speră ca o versiune mai mare a robotului să poată fi, cândva, utilizată în scopuri umanitare, de exemplu pentru a construi de urgenţă adăposturi şi chiar poduri în zonele calamitate, folosind materiale locale, aflate la îndemână, cu costuri foarte mici.
Stone Spray Project from Stone Spray on Vimeo.
No comments:
Post a Comment