Sunday, June 10, 2012

Transparency International: Criza din zona euro este alimentata de CORUPTIE. Care sunt tarile vizate


Conform unor rapoarte recente, citate de Al Jazeera, coruptia, sustinuta de lipsa de transparenta si responsabilitate, contribuie foarte mult la adancirea crizei in zona euro.
Astfel, organizatia Transparency Internationalsustine ca relatiile foarte stranse dintre guverne si marile afaceri contribuie la raspandirea coruptiei si alimenteaza criza din zona euro.
Acest avertisment apare intr-un raport lansat recent - document care mentioneaza faptul ca slabele guvernari au avut un rol important in aparitia scandalurilor financiare si politice din aproape fiecare tara europeana in anul 2011. GreciaItaliasi Spania sunt numite printre cele mai corupte taridin continent, potrivit Al Jazeera.
Partidele politice, afacerile si sectorul public sunt considerate cele mai rele medii pentru coruptie, in timp ce comisiile electorale si conturile de Stat sunt cele mai bune. Lobby-urile politice sunt vazute, de asemenea, ca un motiv serios de ingrijorare. Din 25 de tari .. doar 6 state au legislatie referitoare la aceasta activitate.
Sustinerea financiara a partidelor, alaturi de activitatea de lobby politic pe care lumea nu prea o cunoaste, este vazuta ca un abuz comis de catre marile companii. Raportul Transparency International sustine ca partidele politice trebuie sa se straduiasca mai mult pentru a face transparenta activitatea de finantare a formatiunilor politice.
O alta constatare a documentului TI este cea referitoare la existenta unui nivel ridicat al coruptiei in procedura de achizitii publice, deoarece politicienii si oamenii de afaceri isi folosesc influentele pentru a castiga contractele.
Scandaluri de coruptie in Europa:
-► In Italia, cel mai cunoscut scandal de coruptie este cel al lui Silvio Berlusconi. Fostul premier este acuzat de delapidare, fraudarea taxlor si impozitelor, si incercarea de a mitui un judecator. El nu a recunoscut niciodata faptele si nici nu a fost condamnat.
-► In Spania exista un caz de coruptie in care este implicat Inaki Urdangarin, ginerele regelui Juan Carlos al Spaniei. Urdangarin, care este duce de Palma, este acuzat impreuna cu partenerul sau de afaceri ca a deturnat milioane de euro din banii publici, destinati unei organizatii non-profit, catre un off-shore. Ducele a negat acuzatiile si sustine ca ceea ce a facut nu este ilegal, fapt care i-a facut pe membrii familiei regale sa se simta foarte jenati.
-► In Marea Britanie, cativa membri ai Parlamentului au fost condamnati dupa ce s-a descoperit ca cheltuiau sume exorbitante din banii publici pentru propriile placeri.

No comments:

Post a Comment