Sunday, June 10, 2012

Descoperire NASA, in Oceanul Arctic. "E ca si cum ai gasi o padure tropicala in desert"



"Imaginati-va cum ar fi sa gasiti o padure tropicala, in mijlocul unui desert". Astfel descriu cercetatorii NASA o descoperire recenta, facuta in Oceanul Arctic.
Plante microscopice, numite fitoplancton, cresc sub gheata arctica, mai subtire pe zi ce trece. De fapt, oamenii de stiinta spun ca aceasta crestere a fitoplanctonului in Oceanul Arctic ar putea fi mai bogata decat in orice alta regiune oceanica de pe Pamant.
Descoperirea demonstreaza o noua consecinta a incalzirii climatului arctic si ofera cercetatorilor un indiciu important pentru a intelege impactul schimbarii unui climat si a mediului inconjurator in Oceanul Arctic si ecosistemul sau.
"Daca inainte de expeditie, cineva ar fi venit la mine si m-ar fi intrebat daca vom vedea alge crescand sub gheata, i-as fi spus ca e imposibil", a declarat Kevin Arrigo, de la Universitatea Stanford, conducatorul misunii ICESCAPE.
Membrii misiunii au gaurit gheata groasa de un metru pentru a studia impactul variabilitatii mediului inconjurator si schimbarile in Oceanul Arctic aspura biologiei, ecologiei si bio-geo-chimiei oceanului. Au observat ca fitoplanctonul era deosebit de activ, dublandu-si numarul de mai multe ori intr-o zi.

No comments:

Post a Comment