Tuesday, June 5, 2012

Anterior, se considera că celulele microgliale ar fi avut rolul de a proteja creierul şi măduva spinării de vătămări datorate infecţiilor şi de a elimina resturile de celule moarte în cazul unor leziuni, aceste celule fiind astfel principala linie de apărare imunitară a sistemului nervos central. Cercetătorii de la Spitalul de Copii din Boston, SUA, au descoperit, însă, că funcţiile celulelor microgliale sunt mai extinse, iar aceste celule realizează munci complexe chiar şi în creierul sănătos. Specialiştii au modificat şoareci de laborator astfel încât să unul dintre ochi să fie mai activ decât celălalt, creând astfel o diferenţă la nivelul celor două circuite neurale care leagă ochii de creier, în ceea ce priveşte intensitatea activităţii. Ulterior, analizând creierele şoarecilor, au constatat că, în circuitul nervos care deservea ochiul mai puţin activ, celulele microgliale distruseseră un număr mai mare de sinapse - punctele în care se realizează comunicarea chimică dintre neuroni. Sinapsele respective erau "marcate" cu o substanţă secretată de celulele imunitare, substanţă denumită C3 şi care, cred cercetătorii, este un fel de "etichetă" care semnalează că sinapsa respectivă este prea puţin activă şi trebuie distrusă. Pierderea timpurie a sinapselor este unul dintre elementele ce caracterizează bolile neurodegenerative (precum maladiile Parkinson şi Alzheimer). Cercetătorii speră să afle mai multe despre fenomenul marcării sinapselor cu C3 în vederea eliminării lor, ceea ce ar putea deschide calea spre găsirea unor modalităţi de prevenire a instalării acestor afecţiuni.

Două studii noi oferă noi detalii asupra efectelor benefice ale aspirinei, identificând trei moduri prin care acest medicament luptă împotriva cancerului.



Cercetările arată că pe lângă faptul că aspirina protejează împotriva apariţiei cancerului, acest medicament poate acţiona cu o „lovitură dublă” împotriva celulor canceroase existente.
Rezultatele cercetărilor sugerează că o mică doză zilnică de aspirină ar putea fi recomandată celor ce vor să prevină apariţia cancerului. Doctorii deja prescriu doze zilnice de aspirină pentru a preveni afecţiunile cardiovasculare.
Cercetătorii de la Universitatea Bristol au descoperit că aspirina poate preveni ca celulele să sufere mutaţii şi să devină canceroase, prin „înfometarea” acestora. „Acest lucru înseamnă că o doză zilnică de aspirină ar putea preveni cancerul, însă este nevoie de mai multe studii pentru a confirma acest lucru”, a explicat Dr. Yi Feng, autorul studiului publicat în jurnalul ştiinţific Current Biology
Un alt studiu, finanţat de organizaţia Cancer Research şi publicat în jurnalul ştiinţificGastroenterology, arată că aspirina poate ucide celulele canceroase prin controlarea a două procese care influenţează modul în care energia este folosită de celule.
Cercetătorii de la Universităţile Edinburgh şi Dundee afirmă că această „dublă lovitură” duce la autodistrugerea celulelor canceroase.
Dr. Farhat Din, de la Universitatea din Edinburgh, a comentat cele două studii, declarând că „aspirina ţinteşte pe niveluri multiple: poate atât să blocheze formarea tumorilor canceroase, cât şi să le atace în mod direct atunci când s-au format”.
Mulţi oameni iau o doză zilnică de aspirină pentru a preveni atacurile cerebrale şi afecţiunile cardiace, însă doctorii avertizează că anumite persoane ar putea fi afectate de uzul pe termen lung al aspirinei, de aceea este recomandat avizul doctorului înaintea unui astfel de tratament.

No comments:

Post a Comment