Wednesday, July 3, 2013

Cum socializeaza bebelusii


Aptitudinile sociale sunt importante pentru o buna integrare si o dezvoltare armonioasa. A fi prietenos inseamna a interactiona cu usurinta cu ceilalti, a intra in relatii, dar, foarte important, si a sti sa mentii aceste relatii. Simtul “prieteniei” nu se refera doar la initierea unor astfel de relatii, ci si la abilitatea de a le mentine, depasind obstacolele care pot aparea in dezvoltarea acestora.
Din prima zi
Se pare ca natura ii inzestreaza pe bebelusi cu darul de a atrage si de a fermeca. Nu intamplator, toti copilasii mici sunt simpatici si draguti, tocmai pentru a fi pe placul adultilor care ii ingrijesc si pentru a preveni un posibil abandon.
Inocenta si neajutorarea bebelusilor maresc sansele acestora de a fi placuti si ingrijiti de catre adultii din preajma lor, fapt care le asigura supravietuirea. Tot aceste insusiri sunt cele care pun bazele relatiilor sociale pentru bebelusi.
La ce bun sa fie bebelusul sociabil si prietenos?
Neputinta copilului de a se ingriji singur pentru a-si asigura supravietuirea il face pe acesta sa fie dependent de ceilalti si, in acest fel, sa ajunga sa formeze relatii sociale chiar de la nastere.
Relatiile sociale si aptitudinile de a le initia si pastra servesc cresterii si dezvoltarii armonioase. In cadrul relatiilor cu alte persoane, copilul invata despre lume si viata, primeste ingrijirea si satisfacerea nevoilor sale fundamentale, iar, mai tarziu, are parte de intelegere, interactiune si intr-ajutorare.
Dezvoltarea aptitudinilor sociale in primul an
La trei saptamani bebelusul tau face deja diferenta intre obiecte si persoane, iar studiile au aratat ca el va prefera oamenii. Chiar si atunci cand are de ales intre poze cu obiecte si poze ce contin chipuri umane, piticul alege figurile umane, iar dintre acestea le prefera pe cele vesele.
La 4 saptamani micutul tau deja te fixeaza cu privirea si este incantat atunci cand ii zambesti.
La 2 luni copilul deja incepe sa zambeasca ca raspuns la acelasi gest al tau, oferindu-ti primul lui suras social.
La 3 luni emite sunete ca raspuns la ceea ce ii spui tu sau tati, ceea ce iti ofera o idee despre faptul ca incepeti deja sa aveti o conversatie, iar el deprinde deja ABC-ul comunicarii.
La 6 luni copilul incepe deja sa joace jocuri de unu-la-unu cu parintii lui.
Intre 8 si 12 luni incepe sa nu se mai simta confortabil in prezenta strainilor, dar se simte in siguranta in prezenta ta si a lui tati, poate chiar a bunicilor sau a unor persoane mai apropiate si care au fost alaturi de el.
La sfarsitul primului an de viata va avea deja simtul umorului si va avea preferinte in privinta persoanelor care intra in interactiune cu el.

No comments:

Post a Comment