Wednesday, July 3, 2013

8 greseli de disciplina pe care le fac parintii

De multe ori, stresul isi pune amprenta si pe eforturile tale de a-l educa pe cel mic. Si atunci orice ai face si orice ai zice, ai senzatia ca micutul se incapataneaza sa faca exact pe dos.
Poate ca este de fapt vina ta si trebuie sa te specializezi mai mult pe lectiile de disciplina acordate prescolarului. Iata cum sa repari greselile pentru a nu mai intampina dificultati si scene de scandal:
1. Nu incerca sa il minti pe cel mic.
Nu-i asa ca ai aplicat si tu de multe ori aceasta metoda? Este gresit sa-i spui “Daca nu vrei sa iti mananci supa, o sa il chem Bau-Bau”, asta in cazul in care stii ca micutului ii este frica de Bau-Bau. In locul sau, poate fi oricare alt personaj, in fata caruia puiul tau se simte amenintat si care il infricoseaza atat de tare, incat va actiona mereu pe placul tau atunci cand il invoci. La un moment dat insa, minciuna se poate intoarce impotriva ta, copilul isi va da seama ca l-ai pacalit si atunci vei avea mult mai mult de furca. Mai bine explica-i frumos cum sta treaba si fii convingatoare cu ajutorul adevarului. Empatizeaza cu el in anumite situatii: “Inteleg ca nu vrei sa mergi la gradinita astazi, dar si eu am zile in care mi-as dori sa nu ma duc la serviciu si totusi o fac”.
2. Amenintarea fara actiune nu are niciun efect.
Degeaba ii spui sa inceteze a mai face prostii, daca tu iti vezi apoi de treaba ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, iar cel mic continua si el ceea ce facea inainte.
Nu e amuzant sa fii personajul negativ din poveste, insa daca micutul nu te asculta, trebuie sa reactionezi in consecinta. Daca de pilda mergeti in parc si ii tot ia galetusa copilului cu care se joaca, iar dupa ce tu ii spui sa inceteze, el persista, ridica-te, ia-l de mana si plecati. Data viitoare cand va mai repeta comportamentul, ii spui sa-si aduca aminte ca iar veti pleca mai devreme daca nu e cuminte.
3. Atat mami, cat si tati trebuie sa apeleze la autoritate in fata neastamparatului micut.
De aceea, nu este bine ca unul din parinti sa incalce regulile celuilalt, ci sa faca front comun. Poate ca pedepsele aplicate sunt diferite, insa regulile de disciplina trebuie sa fie aceleasi. Tatii sunt in general mai permisivi si trec peste observatiile mamei, insa ar trebui sa invete ca este mai important pentru educatia celui mic sa se impuna, decat sa ii rasfete pe copii.
4. Rasplata nu este intotdeauna o idee buna pentru a convinge prichindelul sa faca un lucru care nu-i place.
Poate ca va functiona daca ii spui o data ca daca mananca tot din farfurie, va primi un desert delicios. Mai tarziu insa, va deveni o obisnuinta si totul se va intoarce impotriva ta, astfel incat copilul nu va mai manca pana cand nu ii promiti o ciocolata sau o acadea. Apeleaza mai degraba la sentimente si in loc sa ii spui “daca esti cuminte, o sa-ti iau o jucarie”, lauda-l prin “sunt mandra de faptul ca te-ai comportat frumos in vizita”. In plus, atunci cand greseste, s-ar putea sa il faci sa se simta mai vinovat daca ii zici ca te-a dezamagit. Chiar daca te vei simti ca un parinte rau, gandeste-te ca de fapt contribui la formarea constiintei celui mic.
5. Nu iti incalca propriile reguli
Daca ii impui celui mic cateva norme de disciplina, incearca pe cat posibil sa le respecti si tu, pentru ca stii ca puiul tau iti va copia comportamentul si atunci vei fi atacata cu propriile arme. In cazul in care ii spui sa nu arunce cu jucarii prin casa, nu te enerva cand gasesti vreun maimutoi pe jos in asa fel incat sa il arunci chiar si pana la canapea. Sigur copilul te va vedea si regula ar fi atunci compromisa. Prin urmare, ai grija si la propriul comportament cand vine vorba de disciplina.
6. Exista momente cand te pierzi cu firea si cedezi nervos.
Copiii se pricep de minune sa isi scoata parintii din sarite, mai ales cand acestia au avut o zi proasta la serviciu. Prin urmare, daca incepi sa ridici tonul si sa tipi, nu este tocmai in regula, tocmai datorita faptului ca iti incalci practic o norma de disciplina. Daca simti ca mai ai putin si atingi limita stresului, ia o pauza. Roaga-l pe tatic sa aiba grija putin de copil, iar tu mergi in camera cealalta pana te linistesti. Trage aer in piept, numara pana la zece si eventual spala-te cu apa rece pe fata pentru a te revigora. Te vei simti mai calma si iti vei controla mai bine starea, dar vei avea totodata atitudinea potrivita fata de cel mic.
7. Copiii nu-si amintesc ce prostioare au facut nici dupa o ora, cu atat mai putin a doua zi.
Prin urmare, daca vrei sa actionezi in consecinta, fa-o pe moment, altfel pedeapsa nu va mai fi fondata. Cand micutul tau isi loveste prietenul de joaca, nu ii spune ca amanati programul de mers in parc de a doua zi, ci mai degraba ia-i obiectul cu care a lovit sau du-l acasa.
8. Nu incerca sa ii explici cu prea multe amanunte unele lucruri celui mic.
Este adevarat, se recomanda sa vorbesti cat mai mult cu el si sa ii spui adevarul de fiecare data, insa povestea despre cum somnul ii face bine pentru a fi odihnit a doua zi ii va intra pe o ureche si va iesi pe cealalta. Poti sa ii spui simplu sa mearga la culcare. Modeleaza-ti discursul si in functie de varsta copilului, de capacitatea lui de a intelege si de disponibilitatea lui la discutii lungi.
Atunci cand gresesti si iti dai seama ca ai dat-o in bara in ceea ce priveste disciplinarea comportamentului neastamparat al copilului, recunoaste-ti eroarea. In plus, ia-o usor atunci cand vezi ca regulile tale nu dau roade si nu-l ameti pe cel mic cu norme noi. Lasa-i timp sa se acomodeze.

No comments:

Post a Comment