Friday, July 12, 2013

7 mituri despre sanatatea ochilor la copii


Acum, intr-o perioada atat de informatizata, suntem uneori in mare incurcatura: ce facem?, ce e bine si ce nu? – mai ales legat de calculator, televizor si alte „efecte“ video. Se intretaie o multime de informatii “la zi”, dar si “mituri” despre consecintele lor asupra ochilor micutilor nostri.

Mit 1: Calculatorul afecteaza ochii. Da, dar nu mai mult decat televizorul. Copilasul poate sa stea in fata calculatorului maximum 2 ore intr-o zi, cu pauzele de rigoare. Calculatorul si televizorul sunt nocive pentru ca: predispun la o viata sedentara, psihologic duc la o izolare a copilului si genereaza… obezitate (daca micutul sta si rontaie floricele, chipsuri etc.).
Mit 2: Parintii cu ochi albastri nu pot sa aiba copii cu ochi caprui. Fals! Desi se intampla foarte rar, e posibil si invers: adica, din amandoi parintii cu ochi caprui pot sa apara copii cu… ochi albastri.
Mit 3: Daca ii dai foarte mult morcov, va avea o vedere buna. Da, dar in cantitati moderate, dupa sfatul medicului, si mai sunt si alti nutrienti cu acelasi rol. Prim urmare: ii asiguri micutului tau o vedere buna doar printr-un echilibru alimentar.
Mit 4: Numai baietii pot sa aiba daltonism. Si fetele pot suferi de daltonism, dar in proportii mai mici: 8% baietii, fata de 1% fetele.
Mit 5: Copilul nu are voie, in joaca, sa incruciseze ochii, pentru ca raman asa. Deloc adevarat!
Mit 6: Parintii care poarta ochelari, e posibil sa aiba copii cu o vedere slaba. Din pacate, exista un pic de adevar. De aceea acesti parinti trebuie sa duca micutul la oftalmolog, pentru a se asigura ca nu-i mosteneste.
Mit 7: Daca sta aproape de televizor, isi strica ochii. Desi mitul s-a nascut de cand a aparut televizorul, nu exista nici un studiu stiintific care sa dovedeasca aceasta.

No comments:

Post a Comment