Friday, July 26, 2013
Izolarea socială scurtează viaţa şi aduce boala
Oamenii de ştiinţă cunoşteau faptul că atât izolarea socială, cât şi sentimentul de singurătate măresc riscul de boală şi deces. Dar nu era clar dacă izolarea, care poate duce la însingurare, subminează sănătatea, sau dacă fiecare factor în parte, acţionând individual, sporeşte riscul de boală. Un studiu recent clarifică problema: lipsa contactelor sociale predispune la boli şi moarte prematură, chiar dacă persoana respectivă nu se simte singură.
Autorii studiului, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, au constatat că un contact redus cu familia, prietenii şi membrii comunităţii locale prevesteşte apariţia unor boli şi decesul prematur, chiar dacă persoanele ce trăiesc izolate nu suferă de pe urma singurătăţii.
Cercetătorii au analizat date privind 6.500 de persoane cu vârsta de 52 de ani, înscrise într-un studiu mai larg, English Longitudinal Study of Ageing, care monitorizează sănătatea, adaptarea socială şi longevitatea persoanelor care locuiesc în Anglia.
Specialiştii au evaluat izolarea socială pe baza contactelor pe care participanţii afirmau că le au cu familia, prietenii şi membrii unor organizaţii civice şi au estimat, cu ajutorul unor chestionare, sentimentul subiectiv de singurătate resimţit de participanţi. Apoi, au cercetat mortalitatea şi bolile care au apărut în grupul de persoane studiate, din 2004 până în 2012.
Rezultatele au arătat că izolarea socială este corelată cu o mortalitate mai mare, chiar şi după ce se făceau corecţiile necesare pentru a elimina contribuţia altor factori, precum afecţiuni medicale preexistente şi factori socioeconomici. În schimb, sentimentul de singurătate nu era corelat cu un risc mai mare de boală şi deces.
„Când ne gândim la izolarea socială şi la sentimentul de însingurare, le vedem adesea ca pe două feţe ale aceleiaşi monede”, a explicat Andrew Steptoe, psiholog la University College London şi conducător al studiului. „Dar rezultatele sugerează că lipsa interacţiunilor sociale este dăunătoare indiferent dacă persoana se simte sau nu singură. Când trăieşti izolat, nu numai că îţi lipseşte compania, ci, în multe cazuri, eşti lipsit şi de sfaturi şi sprijin din partea altor oameni.”
Rezultatele contrazic alte două studii recente, care sugerau că sentimentul de singurătate este asociat cu înrăutăţirea sănătăţii şi creşterea mortalităţii la persoanele vârstnice. După părerea unui autor al unuia dintre aceste studii, ar trebui investigate şi diferenţele culturale legate de modul în care oamenii resimt şi descriu sentimentul de singurătate.
Steptoe plănuişte să verifice, în etapa următoare, dacă izolarea socială influenţează tratamentul medical şi evoluţia bolii, în cazul persoanelor suferinde. Dar acest lucru nu înseamnă că sentimentul de singurătate nu trebuie luat în seamă.
„Trebuie să facem tot ce putem pentru a uşura singurătatea oamenilor în vârstă”, a spus el. „Dar, în acelaşi timp, trebuie să ne îndreptăm atenţia spre volumul interacţiunilor sociale pe care le au şi să ne asigurăm că îşi menţin contactele sociale. Acest lucru ar putea fi la fel de important.”
Iată cum poţi să afli încă din prima lună de viaţă dacă bebeluşul tău va avea un IQ ridicat!
Un nou studiu efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Adelaide din Australia a identificat o legătură între creşterea în greutate şi a dimensiunilor capului în prima lună de viaţă şi IQ-ul mai mare.
Cercetătorii de la University of Adelaide Public Health au analizat datele a mai bine de 13.800 de copii născuţi la termen.
Rezultatele studiului publicat în jurnalul Pediatrics arată că bebeluşii care în primele patru săptămâni de viaţă au crescut cu 40% din greutatea de la naştere aveau un IQ cu 1,5 puncte mai mare la vârsta de 6 ani decât bebeluşii care crescuseră cu doar 15% din greutatea de la naştere în prima lună de viaţă.
Copiii care înregistraseră cea mai mare creştere a circumferinţei capului în primele patru săptămâni de viaţă prezentau totodată şi cel mai mare IQ.
„Circumferinţa capului este un indicator al volumului creierului, astfel că o creştere mai mare a circumferinţei capului la un nou-născut sugerează o dezvoltare mai rapidă a creierului”, afirmă coordonatoarea acestui studiu, Dr. Lisa Smithers de la University of Adelaide’s School of Population Health.
„Per total, nou-născuţii care s-au dezvoltat mai rapid în primele patru săptămâni prezentau un IQ mai ridicat ulterior în viaţă”, a explicat specialista.
„Acei copii care crescuseră mult în greutate obţineau mai ales un scor mare în ceea ce priveşte IQ-ul verbal la vârsta de 6 ani. Acest lucru s-ar putea datora faptului că structurile neuronale pentru IQ-ul verbal se dezvoltă mai devreme, ceea ce înseamnă că creşterea rapidă în greutate în perioada neonatală ar putea avea un beneficiu cognitiv direct pentru copil”, a mai spus Smithers.
Acesta este primul studiu care se concentrează asupra beneficiilor aduse IQ-ului de creşterea rapidă în greutate în prima lună de viaţă a bebeluşilor sănătoş.
Dr. Smithers afirmă că acest studiu subliniază cât de importantă este hrănirea potrivită a nou-născuţilor.
„Ştim că multe mămici au probleme în a alăpta bebeluşii în primele săptămâni de viaţă. Rezultatele studiului nostru sugerează că dacă bebeluşii încep să aibă probleme de hrănire, este nevoie de o intervenţie rapidă pentru a rezolva această problemă”, a concluzionat Smithers.
Topul țărilor cu cea mai ieftină benzină
Kuweit, Algeria, Egipt, Tunisia și Rusia sunt țările cu cea mai ieftină benzină tip 95 fără plumb. Cu un preț de 1,34 euro/litru, respectiv 5,89 lei/litru, România se află pe locul 21 în clasamentul țărilor, după prețul benzinei.
Cu uriașe resurse de petrol, Kuweitul este țara cu cea mai ieftină benzină. Acolo, litrul de combustibil este cotat vineri la 0,17 euro, echivalentul a aproape 75 de bani.
Algeria este următoarea țară clasată în topul statelor cu cea mai ieftină benzină, respectiv 0,21 euro/litru, echivalentul a 92 de bani.
Egiptul se situează pe locul al treilea al aceluiași top, cu un preț de 0,29 euro/litru, echivalentul a 1,2 lei.
Cu o diferență semnificativă se preț, următoarea țară cu benzină ieftină este Tunisia, cu un preț de 0,67 euro pe litru, echivalentul a 2,9 lei.
Benzină ieftină în Rusia și SUA
Pe locul cinci se situează Rusia, unde litrul de benzină se vinde cu 0,73 euro, ceea ce în lei reprezintă 3,2 lei.
Și asta în timp ce în SUA, litrul de benzină fără plumb se vinde la pompă cu 0,74 euro, respectiv puțin peste 3,2 lei.
Următoarele trei poziții ale aceluiași top sunt ocupate de Belarus, Georgia și Ucraina, cu prețuri de 0,78 euro/litru, 0,91 euro și 0,92 euro. Transformat în lei, prețul de benzină este de 3,42 lei, 4,04 lei, respectiv 4,05 lei.
Marocul și Iordania ocupă pozițiile zece și 11 ale topului. Acolo, prețul pe litrul de benzină este de 0,98 euro, respectiv 1,03 euro, echivalentul în lei a 4,31 și 4,53 lei/litru.
Benzină mai ieftină și la vecini
În Republica Moldova, un litru de benzină 95 fără plumb se vinde la pompă cu 1,09 euro, ceea ce în lei reprezintă 4,79 lei.
Ceva mai scumpă este benzina în Kosovo, unde litru costă 1,2 euro, echivalentul a 5,28 lei.
Un preț apropiat de cel din Kosovo plătesc și cei din Bosnia și Hețegovina, respectiv 1,22 euro, ceea ce în lei înseamnă o valoare de 5,37 lei.
Și asta în timp ce în Andora și Estonia, prețurile sunt apropiate, de 1,29 euro și 1,3 euro, echivalentul în lei a 5,67 lei și 5,72 lei/litru.
În Macedonia, litrul de benzină se vinde vineri cu 1,31 euro, echivalentul a 5,76 lei.
Polonia și Bulgaria, înaintea României
De asemenea, Polonia și Serbia au același preț la benzina fără plumb, de aproape 1,32 euro/litru, respectiv 5,80 lei.
La o mică diferență, topul celor 20 de țări este încheiat de Bulgaria, unde litrul de benzină se vinde cu 1,33 euro, echivalentul a 5,85 lei.
Bulgariei îi urmează România, unde vineri, un litru de benzină fără plumb se vinde în medie cu un preț de 1,34 euro, respectiv 5,89 lei.
Cum îţi influenţează ciocolata decizia de a face cumpărături?
Oamenii de ştiinţă din Belgia susţin că aroma ciocolatei îi face pe cei care intră în librării să zăbovească mai mult printre rafturi şi chiar să şi achiziţioneze mai multe cărţi.
Concluzia a apărut după ce o echipă de oameni de ştiinţă coordonată de Lieve Doucé de la Universitatea Hasselt a realizat un experiment de 10 zile într-o librărie din Belgia. Pentru aproximativ jumătate din timpul în care librăria era deschisă, oamenii de ştiinţă eliberau un miros de ciocolată din două surse. Mirosul era suficient de subtil încât să nu poată fi observat imediat, însă suficient de puternic pentru a fi recunoscut imediat odată ce un individ pomenea de el.
Pe toată durata studiului, oamenii de ştiinţă au urmărit reacţiile pe care le avea unul din cinci indivizi care treceau pragul librăriei. Până la finalul studiului, s-au monitorizat 201 indivizi. Rezultatele au indicat că atunci când mirosul de ciocolată era prezent, cumpărătorii aveau tendinţa de a sta mai mult în librărie şi de se uita la mai multe titluri sau chiar de a vorbi cu angajaţii. Mai exact, „clienţii erau de 22,2 ori mai tentaţi de a examina cu atenţie mai multe cărţi, atunci când simţeau mirosul de ciocolată, comparativ cu momentele în care mirosul nu era prezent”, au notat autorii studiului.
Mai mult, atunci când aroma de ciocolată era simţită în magazin, cumpărătorii erau mai puţin tentaţi să caute doar un anumit titlu pe care să îl achiziţioneze. Ceva din mediul librăriei îi făcea pe aceştia să stea în librărie mai mult decât plănuiseră.
Cercetătorii au monitorizat vânzările înregistrate, iar rezultatele au demonstrat că există o legătură puternică între aroma de ciocolată şi numărul mare de cărţi culinare şi de dragoste. În schimb, nu se pare că mirosul de ciocolată nu a avut nicio influenţă asupra cărţilor de istorie sau thrillerelor.
În total, din cei 201 subiecţi, 119 au cumpărat cel puţin o carte din una dintre aceste categorii. Însă diferenţa a fost că numărul cărţilor din prima categorie (cărţi culinare) a crescut cu 40 de procente atunci când se simţea mirosul de ciocolată. Poate mai important este faptul că şi numărul cărţilor din a doua categorie (cărţile de dragoste) a crescut cu 22%, spre deosebire de momentele în care magazinul era lipsit de mirosul de ciocolată.
Interesant este faptul că oamenii erau mai tentaţi să arunce o privire asupra rafturilor cu thrillere şi cărţi de istorie atunci când aroma de ciocolată era absentă.
Însă, după ce s-a luat în considerare genul cumpărătorilor observaţi, s-a constatat că numărul de cărţi de istorie sau crimă cumpărate în timp ce se simţea mirosul de ciocolată creştea oricum ca urmare a faptului că indivizii erau tentaţi să cumpere mai multe volume.
„Comercianţii pot folosi mirosuri ambientale plăcute pentru a îmbunătăţii mediul din magazin şi pentru a-i determina pe cumpărători şi exploreze magazinul”, au mai declarat oamenii de ştiinţă.
De ce au bărbaţii nevoie de femei? Un răspuns surprinzător
Bărbaţii au nevoie de femei în viaţa lor, şi nu doar din motive biologice.
Adam Grant, profesor la Wharton School în cadrul Universităţii Pennsylvania şi totodată autorul cărţii „Give and Take: A Revolutionary Approach to Success”, dezvăluie cum influenţează femeile bărbaţii în cadrul unui articol publicat în ziarul New York Times în care arată cele mai noi descoperiri ale ştiinţei:
„Ce-i face pe unii bărbaţi mai zgârciţi şi pe alţii mai generoşi? Ce l-a motivat pe Bill Gates, spre exemplu, să ofere daruri filantropice în valoare de peste 28 de miliarde de dolari, pe când alţi miliardari nu au vrut să renunţe la prea mulţi bani din averile lor uriaşe?
Noi dovezi oferă un răspuns surprinzător. Simpla prezenţă a unui membru în familie de sex feminin – chiar şi a unui bebeluş – poate fi suficientă pentru a stimula bărbaţii să devină generoşi.
Într-un nou studiu provocator, cercetătorii Michael Dahl, Cristian Dezso şi David Gaddis Ross au analizat generozitatea şi ce o inspiră în rândul bărbaţilor înstăriţi. În loc să analizeze banii donaţi către organizaţiile caritabile, cercetătorii au analizat de ce unii şefi de companii îşi plătesc angajaţii mai generos decât alţii. Oamenii de ştiinţă au analizat salariile pe care şefii a peste 10.000 de companii din Danemarca le-au oferit angajaţilor lor de-a lungul unui deceniu.
În mod interesant, şefii companiilor îşi plăteau angajaţii mai puţin după ce deveneau tătici. În medie, atunci când şefii aveau un copil, plăteau cu 100 de dolari mai puţin pe an per angajat. Cercetătorii scriu că „pentru a fi un bun furnizor, este firesc ca un bărbat şef de companie să păstreze resursele companiei pentru el şi familia sa, în dauna angajaţilor”.
Totuşi, datele nu erau atât de simple. Atunci când echipa profesorului Dahl a analizat datele mai atent, schimbările în salariu depindeau de sexul copilului şefului companiei. Astfel, salariile erau reduse atunci când şeful avea un băiat, însă nu atunci când aveau o fată.
Aparent, fetele „înmoaie” taţii şi evocă tendinţe de îngrijire. Cercetătorii speculează că pe măsură ce periem părul fetelor şi le ducem la cursuri de dans, devenim mai blânzi, mai empatici şi mai orientaţi către ceilalţi.
De atlfel, există studii efectuate în SUA ce arată că politicienii americani ce au fete tind să voteze mai liberal; acelaşi lucru este valabil în rândul bărbaţilor alegători din Marea Britanie ce au fete. „Un tată preia câteva din preferinţele fiicei sale”, argumentează cercetătorii Andrew Oswald de la Universitatea Warwick şi Nattavudh Powdthavee de la Universitatea York. În cazul şefilor de companiei, acest impuls de empatie stimulat de fiica sa ar putea fi explicaţia pentru impulsurile mai generoase către angajaţi ce reduc tentaţiile de a reduce salariile.
Este posibil ca apropierea de bebeluşii de sex feminin să stimuleze o generozitate sporită? Alte studii, din mai multe domenii, sugerează că acest lucru este adevărat – şi că efectul nu este limitat la fete. Un exemplu util este oferit de o serie de studii efectuate de psihologul Paul Van Lange de la Universitatea Liberă din Amsterdam. Pentru a afla ce motivează lumea să fie generoasă, profesorul Van Lange şi colegii săi au conceput un joc în care peste 600 de persoane făceau alegeri despre împărţirea resurselor cu o persoană pe care nu o cunoşteau şi pe care nu aveau să o mai vadă vreodată. Participanţii aveau de ales între aceste două opţiuni:
Tu primeşti 25 de dolari şi partenerul tău primeşte 10 dolari
Tu primeşti 20 de dolari şi partenerul tău primeşte 30 de dolari
Prima opţiune este cea egoistă – tu reclami cea mai mare parte a resurselor. Cea de-a doua opţiune este mai generoasă, pentru că implică sacrificarea unei sume mici (5$) pentru a creşte beneficiile partenerului cu o sumă mult mai mare (20$).
Tu primeşti 20 de dolari şi partenerul tău primeşte 30 de dolari
Prima opţiune este cea egoistă – tu reclami cea mai mare parte a resurselor. Cea de-a doua opţiune este mai generoasă, pentru că implică sacrificarea unei sume mici (5$) pentru a creşte beneficiile partenerului cu o sumă mult mai mare (20$).
Jucătorii au exprimat o preferinţă constantă în fiecare dintre cele nouă runde ale jocului. Datele arătau că jucătorii care făceau alegeri mai generoase aveau mai mulţi fraţi şi surori. Cei ce dăruiau aveau, în medie, doi fraţi sau surori, pe când ceilalţi aveau, în medie, 1,5 fraţi şi surori. O familie mai mare înseamnă mai multă împărţire, ceea ce pare să predispună oamenii spre generozitate.
De asemenea, sexul conta. Datele arătau că era cu 40% mai probabil ca persoanele generoase să aibă surori decât persoanele care făceau alegeri mai egoiste. Între cele două grupuri nu se înregistra nicio diferenţă în numărul de fraţi; numărul total de surori prezicea generozitatea unei persoane, nu numărul de fraţi şi surori. De asemenea, echipa profesorului Van Lange a indicat alt studiu ce arăta un lucru inedit: cu cât un tată avea mai multe surori, cu atât petrecea mai mult timp crescându-şi proprii copii. Aşadar, după ce cresc în preajma surorilor, bărbaţii care au oportunitatea de a fi generoşi sunt mai predispuşi să fie.
Specialiştii în ştiinţe sociale cred că actele empatice şi protectoare ale surorilor se „transmit” şi la fraţii lor. De exemplu, studiile efectuate de psihologul Alice Eagly la Universitatea Northwestern demonstrează că femeile tind să dăruiască mai mult şi să fie mai ajutătoare în relaţiile apropiate decât bărbaţii. De asemenea, ar putea fi cazul că băieţii simt impulsul de a-şi proteja surorile. Studiile efectuate de profesorul Eagly arată că bărbaţii sunt mai predispuşi să ajute femeile decât să ajute bărbaţii.
Unii dintre cei mai generoşi bărbaţi din lume recunosc inspiraţia pe care o datorează femeilor din viaţa lor. Acum 20 de ani, când Bill Gates era pe cale să devină cel mai bogat om din lume, el a respins sfaturile ce-i recomandau să înfiinţeze o organizaţie caritabilă. Gates plănuia să aştepte 25 de ani până când să înceapă să-şi doneze banii, însă s-a răzgândit un an mai târziu. La trei ani distanţă, Gates era deja pe locul 3 în clasamentul celor mai generoşi filantropi din America. Între timp, el devenise tătic: avea o fetiţă.
Gates a comentat că două femei din viaţa sa – mama sa, Mary, şi soţia sa, Melinda – au jucat un rol esenţial în stimularea eforturilor sale filantropice. Mary „nu a încetat niciodată să mă preseze să fac mai mult pentru alţii”, recunoştea Gates într-un discurs ţinut la Universitatea Harvard. Momentul cheie a venit în 1993, cu puţin timp înainte să se căsătorească cu Melinda. La o nuntă, Mary a citit cu voce tare o scrisoare pe care i-a scris-o Melindei despre căsătorie. Scrisoarea se încheia cu mesajul „de la cei cărora le-au fost date multe, aşteptările sunt de asemenea mari”.
Pe lângă faptul că a modelat filantropia Fundaţiei Bill şi Melinda Gates, Melinda a jucat un rol cheie în modelarea Giving Pledge (în care cei mai bogaţi oameni din lume se angajează să doneze cea mai mare parte a averii). Melinda a citit o carte despre o familie care şi-a vândut casa şi a donat jumătate din banii obţinuţi şi a început să răspândească această indee. Când Bill Gates şi Warren Buffett organizau mese cu miliardari pentru a discuta despre filantropie, Melinda a insistat ca şi nevestele acestora să fie invitate. „Chiar dacă el a făcut toţi banii, ea va juca un rol cheie în stabilirea modului în care vor fi cheltuiţi”, a explicat Melinda. „Ea trebuie să fie de acord cu orice plan filantropic, pentru că o afectează pe ea şi pe copiii ei”, a mai spus soţia lui Bill Gates.
Într-o prezentare provocatoare pe care a ţinut-o în 2007 în San Francisco, psihologul Roy Baumeister se întreba „există vreun lucru bun la bărbaţi?”. Răspunsul, pe scurt, este „nu prea”. Însă lucrul care îi salvează pe bărbaţi, în viziunea profesorului Baumeister, este faptul că „bărbaţii, în numeroase domenii, merg la extreme mult mai mult decât femeile”. Bărbaţii sunt responsabili pentru cea mai mare parte din atrocităţile de pe Terra, dar totodată sunt responsabili pentru câteva dintre cele mai extreme acte de generozitate.
Acest lucru este confirmat de economiştii James Andreoni de la Universitatea California, San Diego şi Lise Vesterlund de la Universitatea Pittsburgh. Cei doi au descoperit că, dacă multe femei preferă să împartă în mod egal, „bărbaţii sunt mai predispuşi să fie fie total egoişti, fie total lipsiţi de ego”. Contactul cu femeile ar putea fi una din forţele care înclină bărbaţii mai mult spre generozitate.
Acest efect al femeilor ar putea avea implicaţii importante pentru educaţie şi pentru muncă. În şcoli, ar trebui să ne gândim atent la modul în care organizăm copiii în grupuri. În 1971, după ce şcolile din Texas au fost desegregate, psihologul Elliot Aronson de la Universitatea California, Santa Cruz, a validat o metodă simplă, dar eficientă, pentru a reduce sterotipurile şi discriminarea.
Ideea sa cheie era aceea că elevii vor învăţa să se respecte şi să aibă grijă unul de celălalt dacă vor fi nevoiţi să se bazeze unul pe celălalt atunci când colaborează în grupuri mici pentru obiective comune. Profesorul Aronson a însărcinat fiecare elev să fie responsabil cu predarea către grup a unui subiect diferit care urma să fie testat într-o lucrare de control. Astfel, membrii grupului aveau nevoie de informaţie de la fiecare membru pentru a acumula cunoştinţele necesare pentru a obţine o notă bună la test. După experiment, stereotipurile şi discriminarea a scăzut – elevii au devenit mai puţin ostili unul faţă de celălalt, iar elevii de culoare au obţinut note mai mari.
Ce s-ar întâmpla dacă în fiecare clasă s-ar folosi această structură, în care grupurile de sexe diferite ar oferi băieţilor şansa să înveţe de la fete? Dincolo de obţinerea de cunoştinţe, poate că băieţii ar învăţa ceva despre predare şi despre ajutarea celorlalţi. De asemenea, atunci când unii dintre aceşti băieţi ar deveni bărbaţi bogaţi, s-ar putea asemăna mai puţin cu Scrooge şi mai mult cu Bill Gates.
În cadrul slujbelor, avem nevoie de mai multe femei în poziţii de conducere. Ştim deja din numeroase studii că este mai bine pentru companii atunci când au mai multe femei în roluri de management, mai ales în ceea ce priveşte inovaţia. Profesorii Dezso şi Ross au demonstrat recent că între 1992 şi 2006, când companiile au introdus femei în echipele de conducere, acestea au obţinut cu 1% mai mult profit, în medie peste 40 de milioane de dolari.
Recunoştem avantajul direct adus de femeile în poziţie de lideri, printre care se numără perspectivele diferite, stilul colaborativ, efortul acordat mentoratului şi o bună înţelegere a angajatelor şi clientelor de sex feminin. Am ignorat, însă, efectul benefic pe care femeile îl au asupra bărbaţilor din jurul lor. Oare este posibil ca atunci când femeile intră în echipele de management, ele încurajează totodată colegii de sex masculin să-şi trateze angajaţii mai generos şi să împărtăşească cunoştinţele mai liber? Creşterile în motivaţie, cooperare şi inovaţie înregistrate de companii s-ar putea datora nu doar acţiunilor directe ale liderilor de sex feminin, ci şi influenţei pe care ele o au asupra liderilor de sex masculin”, concluzionează Adam Grant.
Thursday, July 25, 2013
De ce devenim leneşi vara?
Vara, când soarele străluceşte şi cerul este senin, oamenii de gândesc mai mult la concedii, la ce ar putea să facă afară pentru a se destinde sau le ce vor face în weekend. Productivitatea la locul de muncă este scăzută şi dorinţa de a lenevi nu pare să ne părăsească. Dar oare ce se induce această stare?
Unul dintre elementele cheie este motivaţia. Când vremea este neplăcută, nimeni nu vrea să iasă din casă, însă atunci când soarele străluceşte, cerul este albastru, iar aerul este cald, oamenii experimentează un fel de chemare la destindere. Un studiu realizat în 2008 a constatat că în zilele ploioase, bărbaţi stau, în medie, cu 30 de minute mai mult la muncă, decât în zilele însorite. În 2012, un alt grup de cercetători, de la Harvard, a ajuns la concluzia că atunci când vremea este urâtă, angajaţii sunt mai productivi.
În schimb, atunci când vremea este bună, productivitatea scade. Pentru a determina de ce se produc aceste fenomene, oamenii de ştiinţă la Harvard au realizat un studiu pe studenţi. Participanţii la studiu au fost împărţiţi în două grupuri. Înainte de a începe lucrul, primul grup a fost expus la 6 fotografii în care erau prezentate activităţi plăcute realizate în aer liber, precum plimbatul cu barca. Participanţii din al doilea grup, în schimb, au fost rugaţi doar să îşi prezinte rutina zilnică. Rezultatele au scos la iveală că, aşa cum era de aşteptat, cei care au fost expuşi la fotografiile ce ilustrau activităţi relaxante în aer liber au fost mai puţin productivi. În loc să se concentreze la ceea ce aveau de rezolvat, ei se gândiseră la ceea ce ar fi putut face afară. Rezultatele au fost similare chiar şi atunci când vremea era ploioasă, ele fiind mai puternice în zilele însorite de vară.
Chiar dacă în fiecare anotimp mintea umană ar putea să găsească activităţi relaxante la care să se gândească, există dovezi care sugerează că vara, devenim leneşi şi nu mai gândim la fel de profund ca în alte perioade. În 1994, Gerald Clore, un pionier în cercetări care analizau modul în care ambientul care alterează starea de spirit afectează cogniţia şi judecata, a constatat că vremea poate duce la deconcentrare. Studiul a fost realizat pe 122 de subiecţi, atât în zile cu vreme bună, cât şi în zile cu vreme rea. Participanţilor li s-a spus că vor lua parte la un studiu asupra educaţiei superioare. Cu cât vremea era mai bună, cu atât oamenilor de ştiinţă le era mai uşor să îi convingă pe subiecţi să fie de acord cu nişte argumente care nu erau solide. În zilele senine, însorite şi calde oamenii se lăsau mai uşor convinşi atât de argumente puternice, cât şi de unele slabe. În schimb, când afară era înnorat, frig şi ploaie facultăţile critice ale participanţilor se îmbunătăţeau şi doar argumentele foarte puternice erau persuasive.
Concluzia lui Clore a fost că în zilele călduroase oamenii se bazează mai mult pe „scurtături” mentale şi nu pe analiză reală.
În aceeaşi ordine de idei, vremea de vară şi mai ales zilele caracterizate printr-un nivel ridicat de umiditate ne reduc atât atenţia cât şi nivelul de energie. Într-un alt studiu, s-a observat că umiditatea ridicată scade nivelul de concentrare şi creşte somnolenţă. De asemenea, o astfel de atmosferă alterează şi capacitatea de a gândi clar. Mai exact, cu cât afară era mai cald, cu atât subiecţii erau mai dispuşi să pună sub semnul întrebării ceea ce li se spunea.
Alte studii au sugerat că, deşi oamenii care trăiesc în zone în care zilele sunt însorite tot anul nu sunt mai fericiţi decât cei care trăiesc în alte zone, în care vremea variază, studiile au demonstrat că oamenii devin mai fericiţi atunci când zilele se lungesc şi devin mai calde, pentru ca apoi nivelul de fericire să înceapă să scadă pe măsură ce zilele se scurtează.
Într-o altă cercetare recentă, psihologul Uri Simonsohn a constatat că tinerii erau mult mai dispuşi să se înscrie la o universitate faimoasă pentru rigoare sa academică dacă vizitau instituţia într-o zi ploioasă
Totuşi, există o limită până la care fericirea este indusă de zilele însorite. Un studiu realizat în acest an (2013) de economista Marie Connolly a scos la iveală că atunci când temperaturile cresc peste 32 de grade Celsius, impactul negativ asupra fericirii era mai mare decât consecinţele divorţului sau a văduviei.
Totodată, un alt studiu mai vechi, din 1970, sugera că temperatura optimă pentru capacitatea cognitivă ar fi de 22,2 grade Celsius, însă o cercetare mai nouă, din 1990, stabilea că temperatura ideala ar fi de 27 de grade Celsius.
Poate cel mai încântătoare constatare pe care o susţin nenumărate studii este aceea că nivelul de glucoză din sânge este strâns legat de performanţa cognitivă, motiv pentru care avem undă verde la îngheţată. O gură de ceva rece şi dulce creşte nivelul de glucoză şi îmbunătăţeşte performanţa cognitivă.
De ce devin copiii din ce în ce mai nefericiţi?
Adolescenţii devin din ce în ce mai nefericiţi, având probleme legate de şcoală, modul în care arată şi de multitudinea libertăţilor şi alegerilor pe care le au.
Răspunsul la întrebarea din titlu pare să fie acela că punem prea puţin accent pe familie şi ne concentrăm prea mult asupra bunurilor materiale, susţine un nou studiu.
Cercetarea, publicată în Children’s Society a fost realizată pe baza unui număr de 42.000 de copii din Marea Britanie cu vârste cuprinse între 8 şi 17 ani, a scos la iveală că după o perioadă de creştere treptată, în 2008, nivelul de fericire al copiilor a început să scadă şi mai apoi chiar să intre în declin.
Experţii au avertizat că astfel de probleme legate de sănătatea mentală şi bunăstare au fost adesea considerate drept lucruri care ţin de anxietatea tipică adolescenţilor, dând naştere unei culturi ignorante.
„Atitudinea dăunătoare nu mai poate continua atunci când atât de mulţi [copii] sunt nefericiţi şi se luptă cu probleme serioase, inclusiv cu gânduri sinucigaşe. În locul unei naţiuni în care tinerii sunt susţinuţi să fie fericiţi, sănătoşi şi împliniţi, noi avem o cultură a stigmatizării, a neînţelegerii şi a ignoranţei. Tinerii noştri merită ceva mai bun”, a declarat Emma-Jane Cross.
Raportul „The Good Childhood” a scos la iveală că adolescenţii cu vârste cuprinse între 14 şi 15 ani au cel mai scăzut nivel de satisfacţie. Dintre aceştia 15% au un nivel scăzut al bunăstării, comparativ cu doar 4% dintre cei aflaţi la vârsta de 8 ani.
De asemenea, raportul a avertizat că deşi mulţi dintre tineri nu îndeplinesc criteriile pentru a fi catalogaţi ca având probleme de sănătatea mintală, ei aveau un nivel ridicat de nefericire. Ca urmare a acestui lucru, aceşti tineri aveau mai multe şanse de a nu se simţi motivaţi din punct de vedere academic, de a nu avea relaţii bune cu familia şi de a se se simţi inferiori din punct de vedere financiar, comparativ cu prietenii lor.
Iată ce a declarat unul dintre tinerii intervievaţi: „Ştiu mulţi oameni care se simt într-un fel forţaţi să poarte anumite haine pentru că fac parte din grupul popular nu vor să fie respinşi”. În acelaşi timp, un altul a declarat: „Port ce vreau eu, însă uneori văd oameni care se uită la mine, dar asta nu mă deranjează cu adevărat pentru că fiecare are dreptul să facă ce vrea aşa că nu mă deranjează când oamenii de uită insistent. Pot face ce vor ”.
Nivelurile percepute de libertate de alegere, de autonomie şi libertate, care sunt în legătură directă cu gradul de satisfacţie, scad în intervalul de vârstă 8-15 ani şi cresc între 16 şi 17 ani.
Matthew Reed, directorul executiv de la The Children’s Society, a descris această scădere a nivelului de fericire experimentat de copii drept „incredibil de îngrijorător”. „Aceste constatări surprinzătoare indică faptul că ar trebui să acordăm mai multă atenţie pentru îmbunătăţirea nivelului de fericire al copiilor din ţară”, a mai declarat acesta explicând că tinerii se confruntă cu probleme rezolvabile, precum expunerea la conflictele din familie sau sentimentul de nesiguranţă atunci când sunt în casă.
Anul trecut, un studiu realizat de UNICEF asupra copiilor din 24 de ţări bogate a constatat acelaşi lucru: că adolescenţii din Marea Britanie au un nivel din ce în ce mai scăzut de fericire şi nesatisfacţie. Ca urmare a acestui fapt, cercetarea a clasat Marea Britanie pe locul 21 din 24 în ceea priveşte nivelul de fericire experimentat de copii, iar oamenii de ştiinţă susţin că acest lucru este cauzat de un fenomen care începe să ia amploare în multe alte ţări.
UNICEF susţine că unele ţări nu şi-au prioretizat cum trebuie valorile, înlocuind timpul de calitate petrecut cu copiii cu rafturi de jucării scumpe care nu sunt folosite.
„Părinţii din Marea Britanie vor să fie părinţi buni, însă nu prea ştiu cum să facă asta. Simt că nu au timpul şi uneori cunoştinţele necesare pentru a face asta şi încearcă să compenseze această lipsă cumpărându-le copiilor noi gadgeturi şi haine”, spun oamenii de ştiinţă.
Cercetătorii compară Marea Britanie cu Suedia şi Spania aflate în top 5 state în care nivelul de fericire al tinerilor este ridicat. Potrivit UNICEF, motivul pentru care cele două state au ocupat locuri în top este acela că „timpul rezervate familiei este protejat” şi că toţi copiii „au acces la mai multe activităţi”.
Deşi datele au fost prelevate de la copii din Marea Britanie, rezultatele sunt relevante tocmai pentru că reflectă situaţii de care se lovesc din ce în ce mai des familiei din lume. În încercarea de a mări veniturile familiei, părinţii petrec din ce în ce mai mult timp la locul de muncă, scurtând astfel timpul petrecut alături de copii.
Lămâia – cum şi când se dă la copii?
Bogată în vitamina C, complexul de B-uri şi minerale, dar şi în acid citric, lămâia este un fruct controversat când vine vorba de alimentaţia celor mici. Iată argumente pro şi contra.
Lămâia – cum şi când se dă la copii?
În mod sigur ţi s-a spus, măcar o dată: „Dă-i lămâie să nu mai sughită!“ sau „Fă-i un ceai cu lămâie dacă a răcit!“. Hai să vedem cât de bună este lămâia la copiii până într-un an. Cum şi când i-o dai?
În mod sigur ţi s-a spus, măcar o dată: „Dă-i lămâie să nu mai sughită!“ sau „Fă-i un ceai cu lămâie dacă a răcit!“. Hai să vedem cât de bună este lămâia la copiii până într-un an. Cum şi când i-o dai?
Argumente pro…
Pe de o parte, calităţile sale terapeutice (antiviral, antianemic, antiinflamator, antibacterian) o recomandă ca aliment de bază în dieta copilului tău. Datorită vitaminei P (flavonoide), lămâia are virtuţi antialergice: ameliorează simptomele febrei de fân, eczemele, sinuzita, astmul.
Ingredientul cel mai valoros, vitamina C, este esenţial în metabolismul calciului, de aceea se foloseşte în profilaxia rahitismului. Fiind o sursă considerabilă de pectină, sucul de lămâie reglează şi tranzitul intestinal.
… şi contra
Lămâia conţine foarte mult acid citric (7,2%), care poate irita mucoasa digestivă plăpândă a sugarului. De la naştere şi până la patru luni, muşchii peretelui gastric sunt insuficient dezvoltaţi, iar unele sucuri digestive lipsesc, motiv pentru care nu este indicat să-i dai suc de lămâie unui copil atât de mic.
După vârsta de şase luni, sucul trebuie diluat cu apă fiartă şi răcită (în proporţie de 10 părţi de apă la 1 parte de suc).
În plus, tot acidul citric se face vinovat şi de erodarea smalţului dinţilor. Nu-i da sucurile de citrice în biberon, ci cu linguriţa sau cana, pentru a reduce contactul gingiei cu zahărul şi acizii din suc.
Bună, dar cu măsură
Există situaţii în care puţin suc de lămâie nu strică:
sughiţ: poţi să-i dai puţină zeamă de lămâie, însă nu ca atare, ci dizolvată în apă: o linguriţă de suc de lămâie proaspăt stors amestecat într-o jumătate de cană de apă călduţă;
tuse: acelaşi remediu îl poţi folosi şi pentru alinarea tusei (apa călduţă calmează durerea în gât, iar vitamina C din lămâie fortifică sistemul imunitar);
guturai: când bebe este răcit, poţi să-i ungi pieptul şi picioruşele cu un balsam de lămâie făcut în casă: în uleiul lui de corp torni 2-3 picături de ulei esenţial de lămâie. Nu folosi acest remediu decât o dată pe zi, de preferat seara;
constipaţie: în tranzitul intestinal îngreunat, suplimentarea dietei cu sucuri de lămâie sau portocale contribuie la evacuarea eficientă a intestinului;
prurit: antiseptic natural, sucul de lămâie calmează mâncărimile provocate de înţepăturile insectelor;
alimentaţie: câteva picături de lămâie schimbă gustul preparatelor. După vârsta de zece luni poţi condimenta cu lămâie ciorbiţele micuţului, pentru un plus de vitamine.
Ce acră este!
tuse: acelaşi remediu îl poţi folosi şi pentru alinarea tusei (apa călduţă calmează durerea în gât, iar vitamina C din lămâie fortifică sistemul imunitar);
guturai: când bebe este răcit, poţi să-i ungi pieptul şi picioruşele cu un balsam de lămâie făcut în casă: în uleiul lui de corp torni 2-3 picături de ulei esenţial de lămâie. Nu folosi acest remediu decât o dată pe zi, de preferat seara;
constipaţie: în tranzitul intestinal îngreunat, suplimentarea dietei cu sucuri de lămâie sau portocale contribuie la evacuarea eficientă a intestinului;
prurit: antiseptic natural, sucul de lămâie calmează mâncărimile provocate de înţepăturile insectelor;
alimentaţie: câteva picături de lămâie schimbă gustul preparatelor. După vârsta de zece luni poţi condimenta cu lămâie ciorbiţele micuţului, pentru un plus de vitamine.
Ce acră este!
Gustul înţepător, acru, îl face pe puiul tău să se strâmbe tot. Prima degustare a sucului de lămâie are întotdeauna acelaşi efect: o mutriţă caraghioasă, dar adorabilă.
Tuesday, July 23, 2013
Monday, July 22, 2013
8 lucruri bizare pe care nu le ştiai despre jucăriile sexuale
Jucăriile sexuale precum vibratoarele, dildourile sau lubrifianţii cu greu mai pot şoca pe cineva. Până la urmă, jucăriile sexuale se vând ca şi vitaminele în farmacii. Aşa că te-ai putea întreba ce ar putea fi bizar în legătură cu jucăriile sexuale.
Iată câteva lucruri despre jucăriile sexuale mai puţin ştiute.
1: Vibratorul a fost inventat de către un doctor pentru a ajuta femeile isterice
Ei bine da, primul vibrator electric (invenţia cântărea peste 18 kg şi era nevoie de două persoane pentru a o manevra) a fost folosită de către un medic britanic pentru a trata femeile isterice. Medicul folosează instrumentul pentru a produce orgasm femeilor nervoase sau stresate. Din fericire, câţiva ani mai târziu a fost creată versiunea pentru acasă.
2: Vibratorul iepuraş are forma unui animal din motive legale
Iepuraşul (de care Charlotte din Sex and the City devenise dependentă) a fost inventat în Japonia, ţară unde era împotriva legii să creezi o jucărie sexuală asemănătoare unui penis. Dar oare de ce i s-a permis acestei jucării să aibă componente asemănătoare cu urechile unui iepuraş, nimeni n-a înţeles. Însă, multe femei sunt fericite că producătorul nu a renunţat la idee în ciuda obstacolelor apărute.
Iepuraşul (de care Charlotte din Sex and the City devenise dependentă) a fost inventat în Japonia, ţară unde era împotriva legii să creezi o jucărie sexuală asemănătoare unui penis. Dar oare de ce i s-a permis acestei jucării să aibă componente asemănătoare cu urechile unui iepuraş, nimeni n-a înţeles. Însă, multe femei sunt fericite că producătorul nu a renunţat la idee în ciuda obstacolelor apărute.
3: Vânzările cresc în timpul recesiunilor economice
Femeile renunţă la orice altceva, în timpul recesiunii economice cu excepţia jucăriilor sexuale. Vânzările de produse sexuale nu doar că nu se reduc în timp de criză economică, dimpotrivă cunosc un trend ascendent.
Dacă tu nu-l foloseşti există şanse mari să fie folosit de colega de cameră
Potrivit unui studiu academic privind folosirea vibratorului în SUA – da, oamenii de ştiinţă americani sunt plătiţi să facă astfel de cercetări – una din două femei împrumută vibratorul.
5: Nu doar femeile se ajută de vibrator să ajungă la orgasm
Credinţa conform căreia bărbaţii sunt puţin speriaţi de vibrator ar putea fi falsă. 81% dintre femei şi-au adus vibratorul în dormitor în timp ce erau cu un bărbat.
6: V-Day vine de la Ziua Vibratorului
Uitaţi de flori şi ciocolată domnilor. Sau, şi mai bine, la aceste cadouri tradiţionale puteţi opta şi pentru o jucărie sexuală de Ziua îndrăgostiţilor. Potrivit unui sondaj realizat în magazinele pentru adulţi creşterile acestora se dublează în luna Februarie, 1 din 5 persoane au spus că au folosit un vibrator cu partenerii pe 14 Februarie.
7. Femeile care folosesc vibratorul au o viaţă mai sănătoasă
Se ştie că orgasmele regulate pot duce la o viaţă mai lungă, iar un studiu a descoperit că femeile care folosesc în mod regulat vibratorul au şi un aparat genital foarte sănătos.
Jucării sexuale # 8: Cea mai bine vândută jucărie sexuală este…
Nu, nu este vibratorul şi nici dildoul, aşa cum v-aţi fi aşteptat. Jucăria care dispare cel mai repede de pe rafturi este… lubrifiantul.
Top 5 fantezii sexuale pe care femeile le au cel mai des
Fanteziile sexuale iti pot condimenta, fara doar si poate, viata sexuala. Nu intotdeauna insa le poti pune in aplicare. Pe unele dintre ele, nici macar nu le poti impartasi partenerului de dormitor. Iata care sunt cele mai des intalnite fantezii sexuale ale femeilor, potrivit sexologilor.
1. Sexul cu un coleg de serviciu
Aceasta fantezie comuna la ambele sexe, este totusi mai des intalnita la urmasele Evei decat la barbati. Potrivit lui Nancy Friday, autoare americana de carti despre sexualitatea femeii, in documentarile sale, majoritatea femeilor avea pe prima pozitie in topul fanteziilor, sexul cu un coleg de serviciu.
O varianta este si sexul cu un necunoscut, in ideea experimentarii unei partide fara implicatii emotionale.
2. Sexul in grup
Aceasta fantezie sexuala este destul de des intalnita in randul femeilor, mai mult decat cineva si-ar putea inchipui sau femeile si-ar dori sa o recunoasca. Femeile se viseaza in centrul atentiei, adulate de mai multi barbati.
3. Victima sau stapana
Jocul de-a victima poate fi extrem de excitant pentru unele dintre femei. Si este si usor de pus in practica alaturi de partener.
La fel de excitant este si fantezia dominarii, in care femeia preia fraiele, detine controlul si ii ordona partenerului sa-i satisfaca toate dorintele.
4. Placere totala
Femeile viseaza des sa fie sarutate, mangaiate, linse din cap pana in picioare, intr-un preludiu prelungit care sa le urce pe culmine extazului.
O alta versiune a acestei fantezii este preludiul in cada, cu masaj din cap pana in picioare.
5. Sexul voyeuristic
Unele femei sunt excitate de ideea ca cineva le priveste facand sex. De aici se dezvolta si alte fantezii precum sexul in public sau filmarea partidelor de sex.
Aurul – un posibil contraceptiv pentru bărbaţi?
În căutarea unor noi metode de contracepţie, mai sigure şi mai uşor de utilizat de către bărbaţi, cercetătorii chinezi au studiat efectul injectării în testicule a unor nanoparticule de aur, care, în anumite condiţii, reduc considerabil fertilitatea masculină.
Metodele contraceptive pentrui bărbaţi sunt puţine şi au destule dezavantaje: prezervativele nu sunt eficiente dacă nu sunt utilizate corect, metodele hormonale pot interfera cu metabolismul şi sistemul endocrin în moduri nedorite, iar vasectomia necesită intervenţii chirurgicale şi este ireversibilă.
Medicii şi oamenii de ştiinţă caută de decenii întregi metode anticoncepţionale noi, care să fie uşor accesibile bărbaţilor şi să fie cât mai eficace.
Cea mai recentă contribuţie vine din partea cercetătorilor de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din China, care propun utilizarea unei metode non-chirurgicale, reversibile şi necostisitoare. Detaliile acestei tehnici – - testate deocamdată pe şoareci – au fost publicate în Nano Letters.
Metoda are la bază faptul – cunoscut de multă vreme – că ridicarea temperaturii la nivelul testiculelor distruge spermatozoizii.
Pentru a obţine această creştere a temperaturii cercetătorii au folosit nanoparticule de aur, de formă cilindrică, pe care le-au injectat în testiculele şoarecilor.
Aceste nanoparticule absorb radiaţia infraroşie şi se încălzesc, ducând la creşterea temperaturii în testicule, ceea ce afectează negativ spermatogeneza (producţia de spermatozoizi) şi reduce fertilitatea. (Proprietatea acestor nanoparticule de absorbi radiaţia infraroşie, convertind-o în căldură, este studiată de alţi cercetători ca un mijloc de a încălzi şi astfel distruge celulele canceroase.)
Cercetătorii chinezi au încercat să încălzească testiculele şoarecilor la diferite temperaturi, pentru a obţine anumite efecte controlate.
Ei au pornit de la ideea că o încălzire de nivel scăzut ar distruge spermatozoizii, dar nu şi celulele producătoare de spermatozoizi; astfel, metoda contraceptivă ar fi reversibilă, deoarece s-ar păstra capacitatea testiculelor de a produce spermatozoizi.
În schimb, printr-o încălzire mai puternică, particulele de aur ar vătăma permanent celule producătoare de spermatozoizi, ducând la sterilitate.
Comparativ cu metodele hormonale, spun cercetătorii, metoda nanocilindrilor de aur ar avea mai puţine efecte secundare, deoarece n-ar interfera cu alte reacţii hormonale din organism. De asemenea, metoda ar fi mai puţin invazivă decât o intervenţie chirugicală, precum vasectomia.
Eventual, metoda ar putea fi utilizată în viitor şi pentru oameni, dar, oricum, ea poate fi utilizată imediat pentru sterilizarea animalelor domestice.
Pentru a testa efecienţa metodei, cercetătorii au studiat masculii de şoarece, împărţiţi în 6 grupuri.
Animalele din fiecare grup au primit o singură injecţie testiculară cu una dintre următoarele soluţii;: soluţie salină (pentru grupul de control), o soluşie cu concentraţia 105 µM de nanocilindri de aur şi una de 145 µM de nanocilindri .
Oamenii de ştiinţă au expus apoi testiculele animalelor la rdiaţie apropiată de infraroşu, la o anumită densitate volumică de energie (din două valori posibile), timp de 10 minute.
Cu ajutorul unei camere cu infraroşu, certcetătorii au constatat că temperatura testiculelor şoarecilor ajunge la valori cuprinse între 37 şi 45 de grade Celsius, în funcţie de concentraţia soluţie de nanocilindri şi de puterea laserului utilizat. Concentraţiile mai mari şi energiile mai mari ducea la creşteri mai mari de temperatură. (Temperatura normală a testiculelor la şoareci este de cca. 29 de grade C).
Pentru atesta fertilitatea, cercetătorii au lăsat şoarecii să se împerecheze la 7 şi apoi la 60 de zile după tratament şi au calculat fertilitatea ca fiind procentul de sarcini din numărul total de femele care se împerecheaseră.
După 7 zile, şoarecii care avuseseră temperatura testiculelor de 37 sau 40 grade C mai aveau doar 10% din fertilitatea şoarecilor netrataţi.
După 60 de zile, fertilitatea fusese recuperată parţial, ajungând la 50% din fertilitatea animaleor netratate.
În schimb, temperaturile de 45 de grade au sterilizat permanent animalele; celulele producătoare de spermatozoizi au fost distruse şi şoarecii respectivi nu au mai putut avea urmaşi,.
În ceea ce priveşte aplicarea metodei la om, Diana L. Blithe, care conduce un centru de contracepţie masculină la National Institute of Child Health and Human Development, spune că este necesar ca specialiştii să se asguire că nanoparticulele de aur nu migrează în alte organe şi că iradierea cu laser ţinteşte precis testiculele.
Metoda este potrivită şi pentru animalele de companie, crede John K. Amory, un cercetător în domeniul contracepţiei, la University of Washington, din Seattle. Dar bărbaţii s-ar putea să fie mai reticenţi în privinţa ei, din cauza posibilelor dureri la nivelul testiculelor, în timpul injecţiei şi după aceea.
Sunday, July 21, 2013
Saturday, July 20, 2013
8 trucuri pentru un somn linistit vara
Ti se intampla sa nu te poti odihni noaptea din cauza caldurii sufocante? Iata ce te poate ajuta sa ai un somn linistit:
Asternuturi din bumbac
Daca pana acum iti alegeai lenjeria de pat in functie de design , acum trebuie sa o alegi exclusiv in functie de materialul din care este facut! Acest material permite circulatia aerului in timpul noptii si nu te mai trezesti transpirata din ora in ora.
Dormi cat mai aproape de sol
Daca poti, muta-ti culcusul de vara pe o saltea, direct pe parchet, unde aerul este mai rece decat in pat. Regula este urmatoarea: aerul rece este mai greu si ramane jos iar cel cald este mai usor si urca sus!
Daca pana acum iti alegeai lenjeria de pat in functie de design , acum trebuie sa o alegi exclusiv in functie de materialul din care este facut! Acest material permite circulatia aerului in timpul noptii si nu te mai trezesti transpirata din ora in ora.
Dormi cat mai aproape de sol
Daca poti, muta-ti culcusul de vara pe o saltea, direct pe parchet, unde aerul este mai rece decat in pat. Regula este urmatoarea: aerul rece este mai greu si ramane jos iar cel cald este mai usor si urca sus!
Inlocuieste patul cu un hamac
Este o miscare destul de curajoasa, poate mai putin comoda decat salteaua, insa asa esti inconjurata de aer din toate directiile si atunci cand te mai trezesti din somn te mai legeni putin.
Dus rece inainte de somn
Seteaza cat de rece poti suporta apa la dus si racoreste-te inainte sa te bagi in pat. O sa te simti curata si racorita si o sa adormi linistita.
Dormi singura
Esti single? Perfect, deoarece este indicat sa dormi singura vara, in timpul caldurilor, pentru a reduce temperatura corporala. Intinde-te pe toata salteaua, cu mainile si picioarele intinse, pentru a te racori.
Este o miscare destul de curajoasa, poate mai putin comoda decat salteaua, insa asa esti inconjurata de aer din toate directiile si atunci cand te mai trezesti din somn te mai legeni putin.
Dus rece inainte de somn
Seteaza cat de rece poti suporta apa la dus si racoreste-te inainte sa te bagi in pat. O sa te simti curata si racorita si o sa adormi linistita.
Dormi singura
Esti single? Perfect, deoarece este indicat sa dormi singura vara, in timpul caldurilor, pentru a reduce temperatura corporala. Intinde-te pe toata salteaua, cu mainile si picioarele intinse, pentru a te racori.
Bea un pahar de apa inainte sa te bagi in pat
Evita desidratarea excesiva din timpul noptii, dar ai grija sa nu bei mai multa apa. Somn linistit nu este acela cand te trezesti regulat in timpul noptii sa mergi la baie.
Gateste mai putin
Toata ziua esti plecata pe cine-stie-unde (job, shopping, terasa), iar seara gatesti pentru a doua zi. Oricat ai lasa geamul deschis si hota pornita, tot se va incalzi atmosfera din casa. Spune DA salatelor, pe toata perioada verii!
Racoare instant, pentru un somn mai linistit
Daca simti nevoia sa te racoresti imediat, pune o compresa cu gheata in locurile in care simti pulsul: incheietura mainii, pe gat, glezne, coapsa interioara.
Evita desidratarea excesiva din timpul noptii, dar ai grija sa nu bei mai multa apa. Somn linistit nu este acela cand te trezesti regulat in timpul noptii sa mergi la baie.
Gateste mai putin
Toata ziua esti plecata pe cine-stie-unde (job, shopping, terasa), iar seara gatesti pentru a doua zi. Oricat ai lasa geamul deschis si hota pornita, tot se va incalzi atmosfera din casa. Spune DA salatelor, pe toata perioada verii!
Racoare instant, pentru un somn mai linistit
Daca simti nevoia sa te racoresti imediat, pune o compresa cu gheata in locurile in care simti pulsul: incheietura mainii, pe gat, glezne, coapsa interioara.
Subscribe to:
Posts (Atom)