Thursday, July 25, 2013

Lămâia – cum şi când se dă la copii?


Bogată în vitamina C, complexul de B-uri şi minerale, dar şi în acid citric, lămâia este un fruct controversat când vine vorba de alimentaţia celor mici. Iată argumente pro şi contra.

Lămâia – cum şi când se dă la copii?
În mod sigur ţi s-a spus, măcar o dată: „Dă-i lămâie să nu mai sughită!“ sau „Fă-i un ceai cu lămâie dacă a răcit!“. Hai să vedem cât de bună este lămâia la copiii până într-un an. Cum şi când i-o dai?
Argumente pro…
Pe de o parte, calităţile sale terapeutice (antiviral, antianemic, antiinflamator, antibacterian) o recomandă ca aliment de bază în dieta copilului tău. Datorită vitaminei P (flavonoide), lămâia are virtuţi antialergice: ameliorează simptomele febrei de fân, eczemele, sinuzita, astmul.
Ingredientul cel mai valoros, vitamina C, este esenţial în metabolismul calciului, de aceea se foloseşte în profilaxia rahitismului. Fiind o sursă considerabilă de pectină, sucul de lămâie reglează şi tranzitul intestinal.
… şi contra
Lămâia conţine foarte mult acid citric (7,2%), care poate irita mucoasa digestivă plăpândă a sugarului. De la naştere şi până la patru luni, muşchii peretelui gastric sunt insuficient dezvoltaţi, iar unele sucuri digestive lipsesc, motiv pentru care nu este indicat să-i dai suc de lămâie unui copil atât de mic.
După vârsta de şase luni, sucul trebuie diluat cu apă fiartă şi răcită (în proporţie de 10 părţi de apă la 1 parte de suc).
În plus, tot acidul citric se face vinovat şi de erodarea smalţului dinţilor. Nu-i da sucurile de citrice în biberon, ci cu linguriţa sau cana, pentru a reduce contactul gingiei cu zahărul şi acizii din suc.
Bună, dar cu măsură
Există situaţii în care puţin suc de lămâie nu strică:
sughiţ: poţi să-i dai puţină zeamă de lămâie, însă nu ca atare, ci dizolvată în apă: o linguriţă de suc de lămâie proaspăt stors amestecat într-o jumătate de cană de apă călduţă;
tuse: acelaşi remediu îl poţi folosi şi pentru alinarea tusei (apa călduţă calmează durerea în gât, iar vitamina C din lămâie fortifică sistemul imunitar);
guturai: când bebe este răcit, poţi să-i ungi pieptul şi picioruşele cu un balsam de lămâie făcut în casă: în uleiul lui de corp torni 2-3 picături de ulei esenţial de lămâie. Nu folosi acest remediu decât o dată pe zi, de preferat seara;
constipaţie: în tranzitul intestinal îngreunat, suplimentarea dietei cu sucuri de lămâie sau portocale contribuie la evacuarea eficientă a intestinului;
prurit: antiseptic natural, sucul de lămâie calmează mâncărimile provocate de înţepăturile insectelor;
alimentaţie: câteva picături de lămâie schimbă gustul preparatelor. După vârsta de zece luni poţi condimenta cu lămâie ciorbiţele micuţului, pentru un plus de vitamine.
Ce acră este!
Gustul înţepător, acru, îl face pe puiul tău să se strâmbe tot. Prima degustare a sucului de lămâie are întotdeauna acelaşi efect: o mutriţă caraghioasă, dar adorabilă.

No comments:

Post a Comment