Thursday, May 2, 2013

Pielea artificială - invenţia revoluţionară ce le va permite roboţilor să simtă fiecare atingere


Folosind ceea ce ei numesc „agitaţie mecanică”, oamenii de ştiinţă de la Institutul de Tehnologie din Georgia susţin că au dezvoltat o matrice care poate simţi atingerea cu un grad de sensibilitate echivalent cu cel al degetelor umane. Această invenţia are potenţialul de a duce la o mai bună dezvoltare a protezelor şi a roboţilor.


Matricea transparentă şi flexibilă foloseşte aproximativ 8.000 de tranzistori sensibili la atingere care generează independent semnale piezoelectrice, ceea ce înseamnă că ei emit electricitate atunci când sunt agitaţi mecanic. 
Potrivit oamenilor de ştiinţă fiecare dintre aceşti tranzistori alcătuiesc un grup de 1.500 de nanofire de oxid de zinc care se conectează la electrozi printr-un fir subţire de aur, permiţându-i astfel matricei să identifice schimbări ale presiunii de minimum 10 kilopascali, la fel ca pielea umană. 
„Orice mişcare mecanică, precum mişcarea braţelor sau a degetelor unui robot poate fi tradusă în semnale de control. Acest lucru ar putea permite dezvoltarea unei piei artificiale mai inteligente şi mai asemănătoare de cea umană. Îi va permite pieii să simtă activitatea de pe suprafaţa sa”, a declarat Zhong Lin Wang, coordonatorul studiului. 

Mulţi cercetători au visat la mimarea electronică a simţului tactil, însă echipa de la Institutul de Tehnologie din Georgia a avut o abordare nouă, măsurând mici schimbări de polarizare care apar atunci când materialele piezoelectrice precum oxidul de zinc sunt supuse sub stres mecanic. În aceşti tranzistori, schimbările piezoelectrice controlează cursul curentului prin nanofire. 
„Este o tehnologie nouă fundamentală care ne permite să controlăm direct dispozitive electronice folosind agitaţia mecanică. Metoda ar putea fi utilizată într-o gamă largă de arii precum robotica sau interfaţă computer-om”, a adăugat prof. Wang. 


No comments:

Post a Comment