O echipă de cercetători condusă de specialişti de la Universitatea din Exeter a publicat o lucrare în care explică faptul că, dacă putem prezice forţa următorului val, acest lucru ar putea duce la dublarea producţiei de energie electrică.
Studiul a fost realizat de matematicieni şi ingineri de la universităţile din Exeter (Marea Britanie) şi Tel Aviv (Israel), iar cercetătorii s-au concentrat asupra dispozitivelor plutitoare de captare a energiei valurilor, înzestrate cu componente care se mişcă datorită mişcării valurilor, generând electricitate.
Pentru a face ca aceste dispozitive să devină mai eficiente, specialiştii şi-au dat seama că "răspunsurile" lor trebuie să se potrivească cu cele ale valurilor. Prin prezicerea forţei cu care vine un val, dispozitivul de captare a energiei poate răspunde în concordanţă, devenind mai productiv. Acest proces ar limita şansele ca dispozitivul să fie deteriorat, permiţându-i totodată să rămână funcţional chiar şi pe timpul furtunilor.
Eficientizarea sistemelor tehnologice de acest fel ar putea aduce contribuţii importante la satisfacerea nevoilor viitoare de energie.
Energia marină are potenţialul de a asigura de două ori necesarul de electricitate al Marii Britanii. Cu toate acestea, în prezent, această tehnologie nu este dezvoltată suficient. Din acest motiv, cei de la Universitatea Exeter colaborează cu Ocean Power Technologies (OPT), un producător de dispozitive utilizate în generarea energiei electrice, pentru a folosi programe de prezicere a forţei valurilor, cu scopul de a crea mecanisme mai eficiente.
No comments:
Post a Comment