Friday, June 8, 2012

"Daca suna tata, spune-i ca era sa mor". O scrisoare de razboi a ajuns dupa 43 ani la destinatar



Ultimele cuvinte ale unui soldat american cazut pe frontul din Vietnam in 1969 au ajuns la destinatar dupa 43 de ani.
Familia acestuia a apucat sa-i citeasca luni ultimul mesaj pe care a apucat sa-l scrie in urma cu 43 de ani, inainte sa fie capturat si ucis de armata vietnameza.
"Daca tata suna, spune-i ca am fost aproape de moarte, dar sunt OK. O sa-i scriu curand". Asa se incheie una dintre cele mai cutremuratoare scrisori pe care o familie de americani a apucat s-o citeasca vreodata.
Fiul lor, sergentul Steve Flaherty, a murit pe front pe 25 martie 1969, inainte ca aceasta scrisoare sa fie trimisa parintilor sai.
"Nu am putut sa strangem trupurile colegilor morti, iar apoi fortele aeriene au bombardat si aruncat cu napalm, iar totul s-a dus. Am nevoie de odihna cat mai rapid.", sunt cuvintele pe care mama soldatului american a apucat sa le citeasca luni, cand Secretarul de Stat american de aparare Leon E. Panetta s-a deplasat la Hanoi intr-o intalnire istorica la care a mai participat si ministrul de aparare vietnamez,Phung Quang Thanh si a primit hartia cu ultimele cuvinte ale sergentului Flaherty.
Scrisoarea a supravietuit razboiului datorita colonelului Nguyen Phu Dat, care a pastrat-o si a cautat sa o inapoieze familiei la finalul conflictului dintre SUA si Vietnam, scrie Huffington Post.
Razboiul din Vietnam a durat aproape 20 de ani, intre 1 noiembrie 1955 si 30 aprilie 1975 si nici pana astazi cifrele celor care au decedat in razboi nu este cunoscut exact si e estimat intre un milion si CINCI milioane.
Sergentul Steve Flaherty face parte din lista celor peste 58.000 de soldati americani decedati in timpul conflictului. Alti 300.000 de soldati ai armatei americane au fost raniti in cei 19 ani de razboi.

No comments:

Post a Comment