Premiul a fost atribuit UE pentru „contribuţia sa, timp de 6 decenii, la progresul păcii şi al reconcilierii, al democraţiei şi al drepturilor omului în Europa.
Premiul, în valoare de 1,2 milioane USD, va fi înmânat la Oslo, la data de 10 decembrie anul curent.
Printre candidaţii la Premiul Nobel pentru Pace - în număr total de 231, persoane şi organizaţii - s-au numărat disidenţi ruşi şi lideri religioşi care depun eforturi pentru reconcilierea între musulmani şi creştini.
Decizia Comitetului Norvegian Nobel, format din cinci membri, a fost unanimă, totuşi rămâne surprinzătoare în contextul dificultăţilor cu care se confruntă în prezent UE - generate de criza monedei euro - şi în condiţiile în care premiul este acordat în Norvegia, o ţară care a refuzat în două rânduri să adere la UE, în baza opiniei exprimate prin referendum în 1972 şi 1994.
Uniunea Europeană „a avut un rol-cheie în transformarea Europei, dintr-un continent al războiului într-unul al păcii”, a declarat Thorbjoern Jagland, secretarul general al Consiliului Europei şi preşedinte al Comitetului Norvegian Nobel, care selectează laureaţii şi acordă Premiul Nobel pentru Pace. Acordarea premiului, a spus el, ”este un mesaj adresat Europei, de a face tot ce este posibil pentru a păstra ceea ce s-a obţinut şi a merge înainte”, şi este un mod de a reaminti cât de mare ar fi pierderea „dacă am permite ca Uniunea să se prăbuşească.”
Thorbjoern Jagland a elogiat Uniunea Europeană şi organismele care au precedat-o pentru a fi reuşit să reclădească Europa după cel de-al Doilea Război Mondial şi să întărească stabilitatea la nivel continental după căderea Zidului Berlinului, în 1989.
Început ca o uniune a 6 ţări care doreau o mai bună integrare economică (întemeiată prin Tratatul de la Roma în 1957), blocul comunitar european s-a extins treptat, incluzând, după încheierea Războiului Rece, şi ţări din estul Europei, ajungând azi să cuprindă 27 de state.
No comments:
Post a Comment