Wednesday, October 17, 2012

Felix Baumgartner a sărit de la graniţa cu spaţiul cosmic, doborând recorduri şi capturând imagini unice


Austriacul Felix Baumgartner a intrat în cărţile de istorie în această duminică, devenind primul om care a sărit din stratosferă şi depăşit viteza sunetului fără ajutorul vreunui vehicul. Viteza maximă atinsă de Baumgartner în timpul căderii libere a fost de 1342,8 km/h (Mach 1,24), un nou record mondial.


Felix Baumgartner a urcat cu ajutorul unui balon cu heliu până la altitudinea de 39.045 de metri, sărind spre Terra la fix 65 de ani de la momentul în care Chuck Yeager a devenit primul om ce a depăşit bariera vitezei sunetului. Pe lângă recordul de viteză stabilit de Baumgartner, austriacul a doborât alte două: căderea liberă de la cea mai mare altitudine şi cea mai mare altitudine atinsă de un om cu ajutorul unui balon. Felix nu a reuşit să cucerească cel de-al patrulea record ţintit - cea mai lungă perioadă petrecută în cădere liberă - acesta fiind în continuare deţinut de Col. Joe Kittinger, mentorul proiectului Red Bull Stratos.
Saltul curajos al lui Baumgartner a fost urmărit în direct pe internet şi cu ajutorul televizoarelor de milioane de oameni din întreaga lume. Austriacul a dat emoţii telespectatorilor în timpul căderii libere, când corpul său a început să se rotească cu viteză, însă paraşutistul şi-a revenit rapid, deschizându-şi paraşuta după 4 minute şi 20 de secunde de picaj. La scurt timp după, austriacul a aterizat cu succes în deşertul New Mexico, în uralele echipajului care l-a coordonat.
"A fost o experienţă incredibilă astăzi, aşa cum a fost întregul proiect", a declarat Baumgartner după salt. "Mai întâi am avut parte de o lansare minunată, dar apoi am avut câteva probleme cu alimentarea cu curent a vizierei. Saltul a fost perfect, dar apoi am început să mă rotesc încet. Am crezut că mă voi roti de câteva ori şi apoi voi reveni la normal, dar rotirile s-au accelerat, iar la un momentat senzaţia era cruntă. Chiar am crezut timp de câteva secunde că-mi voi pierde cunoştinţa. Nu am simţit un boom sonic atunci când am depăşit bariera sunetului, pentru că eram foarte concentrat să mă stabilizez. A fost mult mai greu decât m-am aşteptat să fie", a mai spus austriacul.
Baumgartner s-a pregătit alături de echipa sa timp de 5 ani pentru această misiune, ce va duce la o mai bună înţelegere a modului în care corpul uman rezistă la condiţiile extreme ce se găsesc la graniţa cu spaţiul cosmic.
Cele mai importante momente ale saltului:



Saltul lui Felix surprins în câteva fotografii:











No comments:

Post a Comment