Monday, October 8, 2012


Dintre cele 193 de ţări ale planetei noastre, câte aţi putea identifica pe o hartă? Dar dacă le-aţi privi din spaţiu? Dacă vi se pare dificil de oferit un răspuns, aflaţi că aceeaşi problemă o au şi astronauţii.


Justin Wilkinson, geolog şef la NASA, detaliază în două clipuri video capturate de pe Staţia Spaţială Internaţională (SSI) modul în care astronauţii percep planeta noastră.
Atunci când zboară pentru prima dată în spaţiu, explică Wilkinson, astronauţii sunt dezorientaţi de felul în care se vede Terra. „Este atât de diferit faţă de o hartă. Nu ai nici cea mai mică idee unde te afli, astfel că trebuie să descoperi asta cu paşi mici. Începi să înveţi reperele geografice pe măsură ce te roteşti în jurul planetei”, explică Wilkinson.
Din rolul său de geolog şef, Wilkinson le trimite adeseori mesaje astronauţilor, cerându-le acestora să fotografieze diferite părţi ale planetei. Deşi mulţi oameni cred că nu mai există detalii nedescoperite pe planeta noastră, Wilkinson afirmă că oamenii de ştiinţă află lucruri noi în mod constant.
De exemplu, astronauţii au descoperit numeroase „delte interioare” – delte care se formează la o distanţă mare de coastă – aflând astfel că numărul acestor formaţiuni geografice este mult mai mare decât se credea până de curând.
Wilkinson speră ca, în viitor, aceste tehnici să permită explorarea planetei Marte. Până atunci, cercetătorul îşi doreşte ca clipurile video realizate pe Staţia Spaţială Internaţională să permită celor aflaţi la sol, pe Terra, să „vadă această planetă aşa cum este ea cu adevărat – o bilă vie, care pluteşte în spaţiu la o mare distanţă de oricare altă planetă. Poate aşa o să ne respectăm planeta mai mult şi vom fi mai grijulii cu ea”.
Iată două clipuri realizate de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale în care Wilkinson oferă câteva explicaţii referitoare la aspectele planetei noastre surprinse de astronauţii de la bord:



No comments:

Post a Comment