Somnul ne permite să ne „resetăm” creierul şi să ne calmăm emoţiile, spun cercetătorii. Un studiu recent a dus la identificarea unui nou beneficiu asociat acestei perioade de odihnă. Cercetătorii au descoperit că oamenii expuşi în timpul somnului la mirosuri asociate unor amintiri neplăcute ajung să nu se mai teamă de acele amintiri.
Cercetări mai vechi au arătat că somnul ajută la eliminarea temerilor în general, însă până acum nu au fost realizate teste pe oameni care să verifice dacă acest efect poate fi amplificat cu ajutorul mirosurilor.
Katherina Hauner şi Jay Gottfried de la Universitatea Northwestern din Illinois, SUA, au efectuat o cercetare asupra unor subiecţi umani pentru a testa potenţialul acestei tehnici. Cercetătorii au arătat voluntarilor patru feţe umane în fotografii, expunându-i în acelaşi timp la mirosuri inofensive, precum cel de mentă. În momentul în care subiecţii priveau una dintre feţe, le era administrat un şoc electric dureros.
A fost măsurat în acelaşi timp nivelul de electricitate condus de pielea subiecţilor, care creşte atunci când voluntarilor le este frică, pentru că transpiraţia produsă în acest moment este un bun conductor electric. Cercetătorii au descoperit că, de fiecare dată când voluntarii vedeau faţa asociată şocului electric, conductanţa pielii creştea foarte mult.
Unii subiecţi au fost lăsaţi să doarmă în prezenţa mirosului asociat feţei care atrăgea durerea. A doua zi, ei prezentau un nivel mult mai scăzut al fricii, cu atât mai redus cu cât fuseseră expuşi mai mult la miros. De asemenea, scanările cerebrale au arătat că zonele din creier asociate fricii şi memoriei erau mult mai puţin active după expunerea persoanelor la respectivul miros.
Voluntarii din celălalt grup au rămas treji, fiind de asemenea expuşi la mirosul asociat feţei „dureroase”. Spre deosebire de cei care au dormit, senzaţia lor de teamă s-a intensificat în urma expunerii la miros.
Oamenii de ştiinţă spun că această tehnică ar putea duce la dezvoltarea unor noi tratamente pentru stresul posttraumatic, prin asocierea imaginilor ce descriu amintirile dureroase cu anumite mirosuri, pentru ca apoi acestea să fie folosite în timpul somnului.
Oamenii de ştiinţă spun că această tehnică ar putea duce la dezvoltarea unor noi tratamente pentru stresul posttraumatic, asociind imaginile ce formează amintirile dureroase unor mirosuri, ca apoi aceste mirosuri să fie folosite în timpul somnului.
Următorul pas pe care cercetătorii intenţionează să-l facă este identificarea etapei somnului în care se produce efectul dorit.
Cercetarea a fost prezentată în cursul acestei săptămâni, cu ocazia conferinţei organizate în New Orleans de organizaţia Society for Neuroscience.
No comments:
Post a Comment