Deşi poate părea o scenă din Matrix, în realitate, filmarea de mai jos arată în premieră mai multe secvenţe 3D din creierul unui şoarece.
Realizată de o echipă de cercetători coordonată de Francesco Pavone din cadrul Laboratorului pentru Spectroscopie Non-lineară (LENS), din Italia, harta 3D a fost creată prin combinarea a două tehnici microscopice cu ajutorul cărora s-au putut captura imagini cu o acurateţe ridicată.
Video-ul începe printr-o incursiune în cerebelul şoarecelui, unde punctele verzi reprezintă neuronii care generează toate semnalele electrice în regiune regiune. Secvenţele următoare trec printre neuronii din hipocamp, aria responsabilă pentru mai multe funcţii ale creierului printre care şi memorarea sau navigarea spaţială. Ultimele cadre, care se focusează pe regiuni mai mici, nu uimesc prin rezoluţie ci prin viteza cu care se redau imaginile.
Folosind un laser, noua tehnică are capacitatea de a genera strat cu strat imagini 3D, în timp ce mişcarea de fundal este limitată datorită unui sistem de filtrare a luminii. Echipa de oameni de ştiinţă speră ca tehnica să le permită specialiştilor să observe informaţii privitoare la boli precum autismul sau atacurile cerebrale. De asemenea, în viitor, ei doresc să utilizeze această tehnologie pentru a examina şi alte tipuri de mostre biologice printre care să se numere şi creierul uman.
No comments:
Post a Comment