Thursday, September 13, 2012

Noi studii susţin că înălţimea copilului poate fi afectată de o problemă a mamei


Mamele care prezintă simptome ale depresiei postnatale ar putea avea copii mai scunzi, susţine un studiu recent.


Oamenii de ştiinţă de la Şcoala Johns Hopkin din Baltimore au analizat datele privind înălţimea a mai bine de 6500 de copii preşcolari. Astfel s-a constat că în jurul vârstei de 4 ani, copiii ai căror mame au fost uşor deprimate în primele luni după naştere, au cu 40% mai multe şanse de a fi mai scunzi decât restul copiilor.
Studiul sugerează că legătura dintre depresia mamei şi înălţimea copiilor persistă mai mulţi ani după episodul depresiv al mamei. Din fericire, însă, s-a observat că unii dintre aceşti copii au început să se dezvolte normal după vârsta de 5 ani.
Deşi în studiu nu se specifică momentul în care a început şi s-a sfârşit depresia mamei, specialiştii sunt de părere că în cazurile prezentate, ea trebuie să fi durat câteva luni.
Cu toate că studiul nu a descoperit ce anume determină această legătură dintre depresia mamei şi înălţimea copilului, profesorul Kenneth Robbins, de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii Wisconsin are câteva terorii. El consideră că există posibilitatea ca unii copii să fie, la rândul lor, deprimaţi, fenomen ce le poate afecta sistemul endocrin şi nivelul hormonilor de creştere.
Studiul nu a confirmat dacă femeile fuseseră diagnosticate cu depresie postpartum, dar specialiştii consideră că rezultatele cercetării ar fi similare şi în cazul mamelor diagnosticate clinic.
"Există multe motive pentru care mamele deprimate ar trebui să încerce să se trateze, iar acest studiu aduce o dovadă în plus", a declarat Pamela Surkan.
Studii anterioare au demonstrat că depresia postpartum este asociată cu o slabă dezvoltare a fătusului, retard lingvistic şi cognitiv, probleme de comportament, dar şi alte dificultăţi privind legătura dintre mamă şi copil. Detectarea timpurie şi tratarea mamelor care au simptome ale depresiei postpartum ar putea preveni apariţia problemelor de dezvoltare la copii.

No comments:

Post a Comment