Cea mai mare specie de meduză a fost fotografiată în timp ce plutea în apele Mării Albe. Imaginile au fost realizate de Alexandre Semenov, coordonatorul echipei de scufundare de la White Sea Biological Station din cadrul Universităţii din Moscova.
Cyanea capillata, botezată şi coamă de leu, este cea mai mare meduză şi cel mai mare nevertebrat din Marea Albă. Clopotul unei astfel de meduze poate măsura până la 70 de centimetri, în vreme ce tentaculele pot atinge o lungime de 15 metri. Din această cauză, explică Semenov, „chiar dacă încerci să te fereşti, ele tot te vor atinge”.
Tentaculele pot înţepa, dar până acum nu s-au cunoscut cazuri în care acestea să aibă efect letal. Totuşi, chiar dacă Semenov a purtat un costum complet de scafandru, inclusiv mască, el a fost înţepat pe faţă. “Mi-au paralizat buzele. Le aveam la fel de mari ca ale Angelinei Jolie, dar nu la fel de frumoase. Nu am putut să vorbesc timp de o oră şi mi-au durut buzele mai multe zile”, a declarat acesta.
Când ajung la maturitate, meduzele coamă de leu mănâncă orice, de la krill până la alte meduze, precum meduza de apă rece (Aurelia aurita). Sunt prădători fantastic de feroce, lucru care le ajută să se dezvolte şi să crească atât de mult. Uneori, ele pot arăta ca nişte „stomacuri plutitoare”, umplute cu câte cinci sau şase meduze de apă rece, unele dintre ele încă în viaţă, zbătându-se.
În timpul verilor polare, cei de la White Sea Biological Station, centrul pentru educaţie şi cercetare, se bucură de un adevărat paradis în care soarele nu apune. Iarna, cei care rămân aici nu pot pleca fără schiuri deoarece zăpada le ajunge până la piept.
No comments:
Post a Comment