Despre Google s-a spus deseori ca este nu doar una dintre cele mai admirate companii din lume, ci si un loc de munca excelent, unde angajatii se bucura de un program de lucru flexibil, atentii, pauze si timp pentru activitati recreative. Cativa fosti angajati ai lui Larry Page, actualul CEO al companiei americane, demonteaza insa acest mit, sustinand: “Nu toate lucrurile sunt fantastice. Google are hibele ei”.
Cei care lucreaza la Google au parte de unele avantaje, se numara printre cel mai bine platiti specialisti din industria IT, dar nu totul este minunat din acest punct de vedere, sustin cativa fosti Google-isti. “De fapt, care orice alta companie cu mii de angajati, are partile ei bune si hibele ei. Dar nu este totul fantastic. Departe de a fi astfel”, au spus acestia pentru Business Insider.
Iata cateva lucruri negative enumarte de fostii angajati ai companiei care opereaza cel mai popular motor de cautare din lume:
1. Fiecare mica problema care apare este maximizata, este perceputa ca fiind o problema uriasa – lucru care se intampla pe masura ce o corporatie ajunge sa se dezvolte tot mai mult.
2. Angajatii nu pot ajunge sa se promoveze prin imbunatatirile pe care le aduc softurilor la care lucreaza. In schimb, sunt obligati sa ajute la dezvoltarea noilor programe ale firmei. “Fireste, cei mai multi programatori ajung sa se sature sa repare bug-urile existente si sa rescrie codurile de programare pentru ca lucrurile sa mearga eficient. Dar Google nu da recompense pentru asta. Niciodata”, spune un fost angajat al companiei.
3. Existenta tendinta din partea managerilor de top de a-si presa subalternii sa petreaca timp la birou pentru ca celelalte departamente fac asta. “Cu cat stam mai mult la birou, cu atat vom fi mai eficienti. De cand a aparut pe piata, Google a angajat tineri abia iesiti de pe bancile facultatilor, ambitiosi si dornici sa reuseasca in cariera si sa schimbe lumea, asa ca ei sunt targetul lor ideal – sa petreaca cat mai multe ore la birou. Mai mult, Google ii incurajeaza sa faca asta datorita facilitatilor pe care le ofera – mancare gratuita, campus etc.”, povesteste un alt fost angajat.
4. Sa avansezi la Google este o chestiune destul de complicata. Totodata, colegii nu pot avea incredere unii in altii. Fostii angajati povestesc ca managerii de top au petrecut 15 ani in cadrul companiei pana sa ajunga sa ocupe o pozitie de conducere. Fostii specialistii Google ii sfatuiesc pe juniori sa priveasca jobul in companie ca fiind piatra de temelie a carierei lor, dar sa nu se opreasca aici. Sa se implice si in alte proiecte apoi.
5. Asa-zisa libertate de care se bucura angajatii Google poate fi, uneori, o reala problema. “Poti face absolut ce vrei, atata timp cat iti faci treaba. Sa nu te astepti insa sa primesti prea mult ajutor in asta, tine de tine, de capacitatea ta de a rezolva probleme. Daca nu ai un spirit organizatoric, nu vei preda proiectele la timp”, scrie Business Insider.
6. Google a ajuns sa fie o companie mare astazi. Insa inseamna ca, asemenea oricarui start-up ajuns la scara internationala, comunicarea interna devine tot mai ingreunata.
7. Colaboratorii Google nu sunt tratati in acelasi mod cu salarii full-time. Persoanele angajate cu norma intreaga se bucura de o serie de beneficii, pe care colaboratorii nici nu indraznesc sa le ceara. In general, Google trateaza in mod inferior ceilalti specialisti ai companiei, in afara inginerilor, noteaza Business Insider.
8. Google nu este o companie pentru cei slabi de inger. Managerii angajeaza cei mai buni ingineri si se asteapta ca acestia din urma sa faca treaba excelenta. Este o companie cu si condusa de ingineri, iar asta poate avea uneori efecte nu tocmai pozitive asupra celorlalti specialisti din departamente precum HR, PR sau Vanzari, de exemplu.
9. Google foloseste propriile softuri, dezvoltate de inginerii sai. “Poti sa uiti de toate programele pe care le-ai folosit la joburile anterioare. Google utilizeaza doar programe dezvoltate de specialistii ei. Indiferent cat de inaccesibile ti s-ar parea unele dintre aceste, indiferent de argumentele pe care le-ai aduce in defavoarea acestora, va fi inutil. Lucrurile nu se vor schimba”, relateaza un fost angajat in compania condusa de Larry Page.
10. “Lucrezi cu cei mai buni ingineri in calculatoare, dar replicile acide ori parerile dure ale acestora din urma te vor atinge daca le vei lua personal. Indiferent cat de bine ti-au iesit tie lucrurile, daca iti evalueaza proiectul sase personalitati in domeniu, vei primi tot atatea critici. Nu le lua insa personal. Niciunul dintre ei nu vrea sa te raneasca pe tine, pur si simplu tine de dorinta lor de a-si arata cunostintele.”
No comments:
Post a Comment