Un articol apărut recent în publicaţia American Journal of Obstetrics & Gynecology. dezvăluie detaliile unei intervenţii chirugicale excepţionale, realizate în urmă cu doi ani: medicii de la Jackson Memorial Hospital din Florida, SUA, au operat încă din timpul vieţii intrauterine un copilaş ce suferea de o tumoare rară, care îi ameninţa viaţa.
Leyna Mykaella Gonzalez, născută în octombrie 2012, a suferit în timpul vieţii intrauterine de o formă rară de tumoare, numită teratorm oral, voluminoasă şi care îi punea viaţa în pericol.
Tumoarea a fost descoperită cu ocazia unei ecografii realizate în cea de-a 17 săptămână de sarcină, când medicii au observat o formaţiune neobişnuită, prinsă de capul fătului, în regiunea orală. Ulterior, formaţiunea s-a dovedit a fi un teratom oral, ataşat de buzele fetiţei.
Având în vedere riscurile, medicii au hotărât să încerce să îndepărteze tumoarea. Sub anestezie locală, un ac lung a fost introdus în uterul viitoarei mame, prin sacul amniotic, după care, cu ajutorul unui laser, teratomul a fost desprins de gura copilului. Operaţia a durat ceva mai mult de o oră.
Singura urmă vizibilă azi la copil este o mică cicatrice a gurii.
Chirurgii afirmă că aceasta este primul tratament efectuat cu succes in utero , pentru un caz de teratom oral fetal.
No comments:
Post a Comment